Miért nem veszek Facebook részvényt?
Mi vagyunk Sony új PR-ügynöksége
2012-05-15
WordPress plugin a Facebooktól
2012-06-12

Miért nem veszek Facebook részvényt?

Már persze azon a technikai akadályon kívül, hogy egyébként sincs rá lehetőségem, azért, mert egyáltalán nem bízom a Facebook jövőjében.

Miközben az Index.hu munkatársai belevágnak, hogy felvásárolják a Facebookot, és ebből meggazdagodjanak, én azon gondolkodtam, hogy a rövid távú spekuláción kívül mi érdekes lehet még ebben a részvényben. És arra jutottam, hogy Facebook részvényt venni valódi befektetés céljából elég veszélyes vállalkozásnak tűnik.

És, hogy miért fontos ezt kiemelni? Mert a legtöbb kisbefektető így vásárol részvényt. Nem áll rendelkezésükre rugalmas kereskedési lehetőség, és nem is értenek ahhoz, hogy mikor kellene eladni a papírokat. Megveszik, megtartják néhány évre, és remélik, hogy meggazdagodnak belőle.

Ráadásul a legtöbben most, a nyílt kereskedési fázisban szeretnének majd beszállni közülük, így eleve kissé drágábban vásárolnak.

Mi viszont először is emlékezzünk. Emlékezzünk például arra, hogy a Myspace vagy az iWiW annak idején mekkora durranásnak tűnt, és ehhez képest hány évig tudott fennmaradni.

Arról az iWiW-ről, amit néhány éve még milliárdos értékre tartottak, sorra regisztrálnak ki az emberek, és a fiatalok többsége “paraszt Facebooknak” becézi a közösségi oldalt. Valószínűleg eladni sem lehetne, még a feléért sem annak, amit a Telekom fizetett érte. Mindez csupán néhány év volt.

Most úgy tűnik, mintha a Facebookot már gyerekkorunk óta használnánk, pedig nem ez az igazság. A közösségi portálok jönnek és mennek, eddig megfigyelt életciklusuk 5-8 év volt.

És valóban, mutatnak jelek arra, hogy a Facebook iránt csökken az érdeklődés. A Guardian már tavaly arról írt, hogy lassult a növekedés üteme, Ausztráliában pedig a tavalyi évhez képest 21%-kal kevesebb időt töltenek az emberek az oldalon.

Eközben a Pinterest kilőtt, mint a rakéta. Egy más megközelítés, az emberek rákaptak, szeretik. Ki tudja, mi lesz belőle?

A nagy kurkászó játszótér

Ennél azonban még érdekesebb azt elemezni, hogy a Facebook mit nyújt a felhasználóinak. A válasz pedig, hogy a kurkászáson kívül gyakorlatilag semmit.

Nem sikerült az elmúlt évek alatt olyan szolgáltatást felmutatni, ami HASZNOS lenne a felhasználók számára.

Ott volt ugye a Facebook mail, amit néhány éve, mint Gmail verő szolgáltatást mutattak be. Megbukott.

Aztán a Facebook összeállt a Binggel, hogy közösen megreformálják az internetes keresést. Eddig nem sikerült.

Megpróbáltak a Skype vállán magasabbra emelkedni, nem érzem úgy, hogy sikerült volna. Őszintén, ki használ itt rendszeresen Facebook videochatet?

Márpedig kurkászni kellemes dolog, de azt bárhol lehet, és ezzel nem lehet sokáig az élen maradni. A Facebooknak nem sikerült egyetlen áttörés sem. Sem a mail, sem a keresés, sem a videó chat. Legalábbis eddig.

Nézzük meg, hogy mi az, amit még nem kaptunk meg a Facebooktól:

1. Nem kaptunk forradalmian új mobil szolgáltatást. Nincs Facebook voice alkalmazás, miközben a Viber szintén az egekbe tör.

2. Nem kaptunk megoldást az emlékeink rendszerezésére. A timeline kicsit citrom ízű.

3. Nem kaptunk az érdeklődésünknek megfelelő közösségi életet, és nem sikerült jól integrálni a szakmai közösségeket.

4. Nem kaptunk megoldást a közösségi vásárlásra (bár ebbe az irányba is voltak – vannak próbálkozások).

5. Nem kaptunk forradalmian új megoldást a médiafogyasztásra. Nincs Facebook news, nincsenek személyre szabható hírcsatornák. Pedig milyen szuper lenne, ha nem csupán egyetlen hírfolyam lenne a kurkászásra, hanem akármennyi, méghozzá az érdeklődési köreinknek megfelelően. Így váltani lehetne a szakmai és a magán hírfolyamok között.

A Facebook tehát a fogyasztók szemszögéből megmaradt egy nagyra nőtt kurkászó játszótérnek. Csillogó szemű kisbabák, pajkos kiscicák, csajozni vágyó pasik, pasizni vágyó csajok, meg persze a píárosok, marketingesek és a média munkásai, akik meg vannak győződve arról, hogy Facebookozni szuper cool.

Hosszú távon azonban mindez kevés, mert megunható.

Természetesen nem temetem a Facebookot. Rengeteg lehetőség van az oldalban, de nagy kérdés, hogy sikerül-e valamivel igazi áttörést elérnie. Ha igen, még a részvényvásárlás is bejöhet. Ha viszont nem, akkor hamarosan a Facebook is csatlakozik a Myspace-hez és az iWiW-hez a nyugdíjasházban.

5 Comments

 1. Lévai Richárd szerint:

  @Petrányi-Széll András, persze, hogy mindegy, csak azt írtad, hogy Gmail verő szolgáltatásnak mutatták be, és annak megbukott. Ha annak mutatták volna be, tényleg megbukott volna. 🙂
  Abban egyébként egyet értünk, hogy nem közösségi portál a Facebook, de sokan használják (és sokan jól használják) szakmai-közösségi célokra, még ha erre nem is a Facebook a legjobb.

 2. A Facebook örök? [vélemény] « Közösségi marketing vállalkozásoknak – Facebooktippek.hu szerint:

  […] Sok a kétkedő hang, sok a kérdés, ez valahol érthető. Sok közösségi hálózatot láttunk már ilyen-olyan okokból elbukni. A szavatossági idő 6-8 év ezen a piacon. Itt az ideje a Facebook leáldozásának is nem? […]

 3. Lévai Richárd szerint:

  A mennyire hasznos / mit adott, rész érdekes.
  Kicsit Brian élete stílusú. 🙂

  Sok az igazság benne, de néhány dologra azért felhívnám a figyelmed:
  A Facebook mail nem Gmail verőnek indult, ezt a bejelentéskor külön hangsúlyozták.
  Amíg csak pletykáltak róla, a sajtó valóban Gmail alternatívát várt. Kb. úgy, mint ahogy
  az Apple bejelentések előtt is mindig világmegváltást vár mindenki.

  Saját hírfolyamok vannak, érdeklődési köröknek nevezik őket (interest lists), szakmai közösségek építésére pedig nagyon sokan használják a zárt Facebook csoportokat.

  Hogy a Facebook mikor csatlakozik a MySpace / IWIW pároshoz, arról pedig inkább itt:

  • @Lévai Richárd,

   A valódi szakmai közösség az lenne, ha létezne több közösségi portál a nagy közösségi portálon belül. De nem létezik. Így értettem a szakmai közösségek hiányát.

   Az is kicsit mindegy, hogy a Facebook mail minek indult, nem? 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük