Bajok a Prezivel
Rólad szólnak a hírek
2013-10-12
A Prezi és a foci
2013-11-20
Rólad szólnak a hírek
2013-10-12
A Prezi és a foci
2013-11-20

Bajok a Prezivel

Elég rég Prezi Pro-felhasználó vagyok, kifizetem a 159 dollárt minden évben a használatáért. Szeretem is, jónak is tartom, mégis úgy gondolom, hogy van vele néhány súlyos probléma.

A Prezi első és legnagyobb problémája, hogy egy őrült nagy átverésre épül az egész: „ilyet te is tudsz csinálni”.
Látod a csillogó-villogó, tényleg gyönyörű prezentációkat, és látod, hogy ez nagyon, de nagyon klassz. Aztán elhiszed a marketinget, és már látod, hogy te is ilyen nagyszerű prezentációt fogsz levetíteni a következő előadásodon. Te is meg tudod csinálni! És valóban meg tudod, illetve dehogyis tudod!

Nem értesz hozzá

Egy olyan Prezi létrehozásához, amit demóként szoktak neked megmutatni, több hét munka kell. Vagy legalábbis több nap. Grafikus, animátor, tervezőművész vagy talán, vagy „egyszerű” menedzser vagy marketinges? Értesz a Photoshophoz, az Illustratorhoz és a vizuális tervezéshez? Ha igen, akkor kemény munkával esetleg te is tudsz jó Prezit készíteni, ha nem, akkor viszont nincs rá sok esélyed.

A különböző konferenciákon, előadásokon számos Prezit láttam, és az eredmény: 90%-ban pont olyanok, mint egy rossz PowerPoint prezentáció, csak még forognak is, amitől aztán még idegesítőbbek.

Átverés, hogy egy Prezi-tanfolyamon megtanulsz jó Prezit készíteni. Ha nincs hozzá érzéked, soha nem fog menni, mert a Prezi-készítés nem (elsősorban) a technikai ismereteken múlik.

Állítom ezt úgy, hogy több megbízást nyertünk már el egy jó Prezi segítségével, amit esetenként akár egy hétig készítettünk – de úgy, hogy ennek az időnek a felét minimum a multimédiás anyagok összegyűjtésével és valamilyen képszerkesztő alkalmazásban töltöttük.

Ha viszont valaki nem tud ennyi energiát beletenni egy Prezibe, akkor inkább ne készítsen mozgó, pörgő animációkat, mert az eredmény csak egy extra idegesítő bemutató lesz.

Hol az előadó?

A második probléma a Prezivel, hogy nem koncentrál az előadásra. A szépségre összpontosít, ami hosszú távon kevés.

Az előadónak különböző információkra van szüksége: látnia kell, hogy hány perce tart az előadása és mennyi van még hátra, mi jön a következő dián, és milyen jegyzeteket fűzött az aktuális slide-hoz. A legtöbb előadónak szüksége van ilyen információkra – és most természetesen nem azokra a sztár előadókra gondolok, akik úgy begyakorolják a prezentációjukat, hogy álmukból felébresztve is tudják, hogy mikor mi jön.

(Hozzáteszem, hogy minél jobb előadó valaki, annál kevésbé van szüksége bármilyen eszközre, mert egy grafikont akár a saját kezünkkel is jól el lehet mutogatni. Lásd például itt.)

A Prezi fejlesztőinek már rég fel kellett volna tenni a kérdést: milyen gyakorlati segítséget tudnak adni az előadónak az előadás közben?

Csapnivaló terméktámogatás

A Prezi gyorsan nőtt túl nagyra. Emlékszem, másfél éve lehetett, hogy fizetni szerettem volna 600 dollárt azért, hogy a Prezi munkatársai létrehozzanak egy saját céges sablont nekünk. (Van ilyen szolgáltatásuk papíron.) Akárhány levelet írtam (vagy 5-öt), akárhova (vagy 5 helyre), nem sikerült megvásárolnom ezt a szolgáltatást. A terméktámogatásuk ugyanilyen.

Az üzleti modell hiánya

Miközben online vállalkozások ezrei használják ki a webes ökoszisztémát, nem létezik Prezi market. Nem lehet 10-20 dollárért megvásárolni előre elkészített sablonokat.

Ugyan több ezer másik prezentáció között turkálhatsz, és használhatod ezeket, de ez olyan, mint tűt keresni a szénakazalban. Nincs prémium market, ahol jó minőségű sablonokat lehetne vásárolni, hasonlóan egy WordPress market működéséhez.

Pedig egyszerű lenne: véges számú, hitelesített és jó minőségű sablont kellene ajánlani a különböző üzleti célokra. Ezzel lehetne csökkenteni a Prezik elkészítéséhez ma annyira szükséges művészi képességek igényét.
Viszont ehhez meg kellene tanulni sablonosan és sablonokban gondolkodni, mert a sablon néha jó, a korlátlan szabadság pedig néha rossz. Legalábbis a tömegtermékek esetében.

Végszó

A Prezi a tökéletes példája azoknak az alkalmazásoknak, melyek a „Look Mum, I can do it” (Nézd, anya, meg tudom csinálni) korszak jegyében születtek. Maga a korszak úgy jött létre, hogy az informatika lehetővé tette az átlagemberek számára olyan technológiák elérését, melyeket korábban csak egy adott szakma képviselői tudtak használni. Így létezhet ma önjelölt fényképészből és grafikusból több ezer Magyarországon. A jelenség gazdasági okainak és következményeinek kifejtésébe most nem mennék bele, a lényeg, hogy a szakma az szakma marad. Hiába kapsz a kezedbe egy csodálatos eszközt, még nem tanultál meg látni, és nem lettél sem grafikus, sem tervező.

Azt tanácsolom, hogy jelenleg csak akkor használd a Prezit (és más hasonló eszközöket), ha (1.) sok energiád és időd van, hogy elérd a kívánt eredményt, vagy (2.) segítséget kérsz és kapsz grafikus barátaidtól, akik előkészítik a képanyagokat és a videofájlokat a számodra, vagy (3.) ha te magad vizuális szakember vagy. A vacak Preziktől pedig kíméljen meg minket a Mindenható és a Microsoft.

139 Comments

 1. Köszönöm, Balázs!

 2. Dávid Jécsi szerint:

  nem teljesen értek egyet. Prezivel és Prezi nélkül is tudsz vacak vagy lenyűgöző prezentációt csinálni.
  Ugyanolyan idegesítő tud lenni egy agyonanimált ppt., mint egy rosszul összerakott Prezi. Ugyanúgy „érzék” és vizuális anyag (képek, videók, háttér etc.) kell egy jó ppt. megalkotásához és akár ppt.-t akár Prezit használsz, kell egy jól prezentáló személy az üzenet átadásához.
  A sablonok viszont tényleg hiányoznak.

 3. Pécsi Ferenc szerint:

  Kitűnő cikk, minden szavával egyetértek. Én korábban azért használtam, mert úgy gondoltam, hogy az „újdonság varázsa” elfedi a közönség előtt az anyagaim vizuális gyengeségeit. Ez az idő elmúlt. Azóta arra is rájöttem, hogy folyamatos két csatorna (szöveg + vetítés) csak rontja az előadás hatékonyságát, ezért a minimálisra redukálom a „mozit”. (Ezt nyilván nem én találtam ki. Érdemes például megfigyelni, hogy a TED előadásokon milyen kevés és milyen egyszerű dia szerepel.)

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Köszönöm! Nem is gondoltam volna, hogy ennyi kommentet vált ki a cikk, úgy tűnik, több mindenkiben érlelődött már valami hasonló.

 4. Gabor Bonyhadi szerint:

  Én szeretem és használom a beépített sablonjaikat. Szerintem jók. A prezi market viszont nagyon jó ötlet!

 5. Dávid Jécsi >> Ezzel egyetértek, mindkét szoftvert lehet jól és rosszul használni, de a Prezit talán kicsit nehezebb jól használni, főként, ha olyan eredményre törekszel, amilyet a demóban szoktál látni. Ha pedig nem, hanem „csak” esztétikus eredményre törekszel, akkor nem biztos, hogy van rá szükséged. De igazad van: az agyon animált ppt-ktől is kíméljen meg bennünket mindenki!

 6. Girnt József szerint:

  Nagyon-nagyon, nagyon egyetértek!

 7. Dániel Dojcsák szerint:

  mondjuk ugyanezeket el lehet mondani a Pr-ügynökségalapításról is 🙂

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Egyszer, ígérem, erről is fogok írni egy bejegyzést. 🙂

 8. Nem csak jó a téma, de jól is írtad meg! Nagyon igaz.

 9. Peter Benicsak szerint:

  Viszont a Prezi lehetove teszi, hogy egy temaba belenezzunk, ha a hallgatosagot erdekli. Teljes tankonyvet lehet elrjeteni egy anyagban. PP is tudja ezt, de nyogvenyelos a megoldasa.
  Egyebkent mar nekem is szoltak az egyik doktori eloadasomon, hogy zavarja oket a sok mozgas. Megbocsajtotam, mivel idosebb professzorokrol volt szo. 🙂

 10. davidtoltesy szerint:

  Valaki meg mert szólalni végre. Nem ekézésből, de az utóbbi időben tényleg egy „esküvővideós” szoftver lett belőle… nézd, anyu ez itt forog, pörög, kúszik, csúszik, szóval minden csicsás funkciót használtam ami benne van, csak a kontent veszett el közben. :/
  A marketplace rész talán a legfájóbb, ahogyan írod, hisz tényleg lenne igény szép (és használható) sablonokra, de egyelőre még csak a betűtípusok is hiányosak.

 11. Erno Horvath szerint:

  Remek összefoglaló. 1 dolog azonban kimaradt belőle ami spec engem idegesített. kb két éve használtam és most megint akartam de a felülete annyira más lett.. hogy egyszerűen nem találtam semmit sehol.. és sz ó szerint vért izzadtam hogy legyen egy prezentációm. Nyilván nem arra van kitalálva a szoftver, hogy otthagyd és két év után megint használd, de azt hiszem a srácok ugyanabba a hibába estek, mint a Win 8 tervezői, hogy kihagytak egy olyan gombot ami az egész világnak jelentette, hogy ‘ha elakadtál akkor kezd innen’…

 12. Erno Horvath >> Valóban, engem is zavarni szokott, hogy folyamatosan átrendeződik minden, és nézheted előről. Sőt, a betűtípusok is önkényesen tudnak változni, ami azt jelenti, hogy a „céges arculat”, mint olyan, értelmezhetetlen fogalommá válik a Prezi keretei között.

 13. nagz szerint:

  nekem kicsit sántít a cikk. az egyik fele arról szól, hogy egy szép prezibe bizony munkát kell fektetni, a másik fele meg arról, hogy milyen feature nincs (még).

 14. ern0 szerint:

  „Kb két éve használtam és most megint akartam de a felülete annyira más lett.. ” – én meg kb. 10 éve használtam (amikor indult; közben meg nem), és bár más lett a felülete, azért még mindig elég kihívásos használni. Régen felért 50 botütéssel egy közepes prezi összeállításának kínja, most már csak 25 botütéssel, de még mindig büntet.

 15. Tomi Mester szerint:

  Ez a »személyes« véleményem a témában:
  A felsorolt problémák nagy része szerintem nem csak a preziről, hanem bármilyen vetített anyagról/vizualizációról szólhat. Ugyanúgy ahogy van sok pörgő-forgó prezi van egy csomó teleírt diás, bepattanó animációkkal tűzdelt ppt.
  A főoka ennek leginkább az, hogy az előadók többsége nincs tisztában az olyan alapszabályokkal, minthogy az előadásnak kell lennie egy „egy mondatban megfogalmazható” üzenetének/magjának, vagy hogy a vizualizáció csak egy kiegészítő elem nem pedig a show maga. Meg még egy csomó ilyen.

  Egyébként nagyon jó vitaindító cikk! Köszi!

  Még két dolog:
  a, „csak akkor használd a Prezit (és más hasonló eszközöket), ha (1.) sok energiád és időd van, hogy elérd a kívánt eredményt” — Nancy Duarte amerikai prezentcáiós guru szerint egy JÓ 30 diás prezentáció összerakásához 60-90 óra kell. Szóval ez sem csak a preziről szól. A jó munkához mindig idő kell.
  b, „Nem lehet 10-20 dollárért megvásárolni előre elkészített sablonokat.” https://www.prezzip.com/ Ez egy független oldal, de vannak ingyenes anyagaik is.

 16. Takács Tamás szerint:

  Szerintem is a fejlesztőgárdához méltatlan a funkcionalitása. Legyenek témák, oké, de az hogy nem változtathatom meg tetszés szerint egy adott objektum színét egyenként, ez nem tudás, vagy erőforrás kérdése.
  Komoly üzleti céllal használom, de beláttam később, hogy rengeteg energiát, időt elpazaroltam a kiforratlan, alkalmatlan funkciók miatt. Miért? Egy zoom effekt miatt…

 17. Mester Tomi szerint:

  Ez a »személyes« véleményem a témában:
  A felsorolt problémák nagy része szerintem nem csak a preziről, hanem bármilyen vetített anyagról/vizualizációról szólhat. Ugyanúgy ahogy van sok pörgő-forgó prezi van egy csomó teleírt diás, bepattanó animációkkal tűzdelt ppt.
  A főoka ennek leginkább az, hogy az előadók többsége nincs tisztában az olyan alapszabályokkal, minthogy az előadásnak kell lennie egy „egy mondatban megfogalmazható” üzenetének/magjának, vagy hogy a vizualizáció csak egy kiegészítő elem nem pedig a show maga. Meg még egy csomó ilyen.

  Egyébként nagyon jó vitaindító cikk! Köszi!

  Még két dolog:
  a, „csak akkor használd a Prezit (és más hasonló eszközöket), ha (1.) sok energiád és időd van, hogy elérd a kívánt eredményt” — Nancy Duarte amerikai prezentcáiós guru szerint egy JÓ 30 diás prezentáció összerakásához 60-90 óra kell. Szóval ez sem csak a preziről szól. A jó munkához mindig idő kell.
  b, „Nem lehet 10-20 dollárért megvásárolni előre elkészített sablonokat.” https://www.prezzip.com/ Ez egy független oldal, de vannak ingyenes anyagaik is.

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Kedves Tamás,

   A linket a sablonokhoz nagyon köszönöm, bevallom: nem tudtam róla, hogy létezik ilyen! Az a) pontos megjegyzéseddel is teljesen egyetértek, nem csupán a Preziről szól ez, de ha már sok időt szánunk valamire, akkor lehet, hogy a tartalomra jobb összpontosítani, mint egy effektre. A valódi probléma a marketing ígérettel van: a legtöbb (tapasztalatlan) felhasználó azt gondolja, hogy ha egy ilyen eszközt kezd el használni, akkor magától az eszköztől lesz szebb/jobb/érdekesebb a prezentáció – miközben az eszköz mögött lévő gondolkodástól és törődéstől lesz az.

 18. Közben a blogunkba ez a link esett be: https://www.prezzip.com/

 19. Hedvig Bartha szerint:

  ugy emegirod a prezinek is? szerintem kivancsiak a konstruktiv kritikara!!!

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Még az is lehet, hogy megírom. 🙂

   Van régi pszichológus évfolyamtársam, aki ott dolgozik. Most egyelőre annak örülök, hogy a terméktámogatásuk két nap alatt megoldotta a licencem blokkolását, és egy hosszabb levelezés után újra tudom használni a rendszert.

   (Merthogy egyébként most is használom.)

 20. Pepe szerint:

  Van még egy: nem támogatja a natív 3D-t, ha swf-et húzol be. Howgh.

 21. Endrédy Anikó szerint:

  Korrekt írás! Köszönöm

 22. Kávézó szerint:

  Jó munkához idő kell …és ez nem prezi kérdés. Ez a cikkben is meg lett fogalmazva. A befektett munka felét nem a prezi vitte el.
  Maga az írás egyébként jó dolgokat vet fel. Ez a market jó ötlet …hátha olvassák 🙂

 23. Adonyi Gábor szerint:

  Ezt már évek óta mondom a partnereimnek. A koncept. jó de nem egy átlag felhasználóra van szabva. És itt nem a technikai paraméterekre gondolok, hanem az agykoponyába zárt dolgokra. Az összes marketing, managger és asszisztens a nemlétező kreativitását próbálja megélni a felületen, és irgalmatlan öntapsban tör ki ha sikerül egy forgó feliratot elhelyezni egy amúgy oda nem illő háttéren:-)

 24. Áron szerint:

  Az általam valaha látott legjobb – prezentációval megtámogatott – előadáson nem volt forgás, pörgés, zoomolás. Egy időzitett PPT ment a háttérben képekkel, rajtuk max. egy-egy szó, vagy mondat. Az előadótól volt jó az előadás (Annelie Pompe), aki végig a közönséghez beszélt, a képek pedig csak a hangulatot adták meg. Nem animációkkal nyűgözött le, hanem az előadásmódjával, meg persze azzal amit mondott.

  A prezi egy tök jó eszköz, csak a legtöbb ember nem arra használja, amire való. Hanem arra, hogy elterelje a figyelmet a mondanivalója jelentéktelenségéről és a saját előadástechnikai hiányosságairól.

 25. Pinezits Csaba szerint:

  Egyszerű vidéki emberként nem értem, hogy miért vannak elájulva ettől a prezitől. Miért jó az, hogy pörgő, forgó, diákon néhány szót kell kisilabizálnunk? Az elején lassan tölt be, utána kevésnek érzem az információt, Kicsit úgy látom, mintha egy csomó gyerek talált volna egy új játékot, ami mozog és ugrál, de az információ átadásához nem vagyok biztos benne, hogy ez a legjobb módszer. Én úgy láttam, hogy Steve Jobbs néhány egyszerű képpel elég jól elmagyarázta a vevőinek a dolgokat.
  Persze, az is lehet, hogy csak vidéki vagyok, és nem is szakember.

 26. Ódor Richárd szerint:

  Nos… Kezdjük ott, hogy a Prezivel az én szerkesztő-analfabéta öcsém általános suliban tudott prezentációt készíteni, mert kézre állt az egész. Persze, csak iskolai felelethez kellett ötösért, de tudott vele, PPT-vel esélytelen lett volna (számára), túl sok kis dolgot kell abban állítani ahhoz, hogy nézhető legyen a végeredmény. Ez a Prezi javára szól. Mert annyi energiabefektetéssel, amennyivel PPT-ben még csak sima szöveges, minden nélküli diákat csinálnánk, ami után még ránk vár minden egyes elem beállítgatása, Preziben már egy használható valami lesz, még ha nem is egészen profi.

  Ha csak a beépített kereteket és szöveget (meg még képeket) is használjuk, akkor is könnyebben tudunk olyan folyamatábrákat készíteni, amelyek egészében látva segítik az eligazodást, a megértést. A Prezinek valójából ez a gyakorlati haszna, a folyamatábra és az azon való fluid, követhető mozgás. Ha ezt a lehetőséget nem használjuk ki, akkor néhány kép és szöveg is bőven elég. Ehhez sem kell grafikusi ismeret – persze némi tervezői érzék nem árt, jó ötletek sem ártanak, de ez minden létező tartalom-előállító rendszerre igaz. Hiába pofonegyszerű használni egy szövegszerkesztőt, a regény sem írja meg magát helyettünk.

  Persze több sablon és könnyebb formázás (bővebb lehetőségtárral) elkélne, ez sokat segítene. Ezt én sem értem, miért nem fekszenek rá egy kicsit jobban.

 27. globo szerint:

  Az a vicces, h ma twitteren – ezen cikktől teljesen függetlenül, ezt nem is láttam én legalábbis mostanáig – pont a Prezi kapcsán alakult ki egy polémia. Arról szólt, h vajon méltó-e a cég arra, hogy állandóan pörögjön a neve értő, netes körökben, vagy ez is csak egy lufi, ami már fújódik egy ideje, de még nem tudni miért nem akar kipukkadni.

  Én jó ideje követem a Prezi munkásságát, de nem akartam hinni a szememnek, h ez a cég még mindig „csak” annyi, hogy ezeket az animált dolgokat össze lehet rakni általuk. Ez lenne olyan vonzerő, ami a világhírnév felé repíti és garancia arra, hogy – ma olvastam – az apple -től és a Google -től embereket csábítsanak magukhoz? Nem nagy elbizakodottság ez? Én csak kérdezem, egyszerűen furcsállom. Igazából azt sem nagyon értem, h miből él ez a cég? Annyi fizetős licencet adtak el, h az fenntart egy ekkora birodalmat a föld nem egy pontján? Fura… Egyszer azt olvastam, h hiába van 30 millió felhasználójuk, ezek jó része egyszer készített bemutatót és soha többet. Ha ez igaz, akkor ez a szám nem sokat jelent és pláne nem sok bizakodásra ad okot.

  A Prezi szokott lenni „A” startup, ha ez a szó előjön már ragasztódik is hozzá a Prezi. Nyilván ez nagyon jó dolog és ez lehet a siker egyik oka, de írjátok itt, h már 5 éves. Lassan akkor nem startolhatna el?

  Nem értem a jelenséget. Vhol szurkolok nekik, de szerintem a történelemben ettől nagyobb és ügyesebb techcégek is pik-pakk tüntek már el és egyenlőre nem látom, h mi lehet a következő lépés. Csilliós fizetésekért és bérleti díjakért számtalan irodát fenntartani, abba alkalmazottakat fizetni… Nem tudom. Ne legyen igazam, de hacsak nem fő vmi a boszorkánykonyhában mint újdonság az a gyanúm, h ez már nem sokáig ad energiát a szárnyaláshoz.

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Kedves Globo,

   A Prezi szerintem is egy „veszélyeztett” cég, rendkívül sok fenyegetés leselkedik rá minden oldalról. Én egyébként – mint minden magyar cégnek – nekik is szurkolok, hogy sikerüljön. Egyetértek veled, hogy bármelyik pillanatban leejtőre is kerülhet.

   • Mindennel egyetértek amit írtatok, de egy dolgot érdemes tudni.
    1. A cég értéke csak részben a cash-flow-n múlik (amiben a kezdetektől fogva pozitív a Prezi, a második kört sem a pénzért, hanem a kapcsolatért vállalták, elvileg, plusz gondolom nem mindegy a növekedés meredeksége)
    2. A modern cégértékelésben a közösség legalább annyit számít, mint a profit.
    3. A prezia kezdetektől fogva online, és ebben ereje és előnye is van a többi céggel szemben.
    jól számolok? 😉

    • Petrányi-Széll András szerint:

     Igen, igazad van, a közösség nagyon fontos, de fontos az is, hogy egy felhasználó visszatér-e. A világszerte 20 millió felhasználó világviszonylatban viszont nem számít soknak. (Ez nyilván teljesen relatív, bár nekünk lenne tized ennyi olvasónk.)

 28. AE szerint:

  Végre!
  Jól látod ezt a dolgot. A tervezésről alkotott véleményedet pedig a legtöbb marketing és közpiaci szektorban tevékenykedő vezetőknek a talamuszába kellene beoltani, s talán apránként felnőlne a Magyar vizuális környezet – kultúra gyermeki toporgásából.
  Annó még hallottam olyanról, hoyg tervezői etika…

 29. csordi szerint:

  Azt hiszem, a Prezi igazából nem is a klasszikus értelemben vett prezentációra való. Lehet, hogy annak indult, de miután küzdöttem vele, rájöttem, hogy arra nem igazán megfelelő. Rettentő körülményesen lehet vele dolgozni és a végeredmény nem igazolja a ráfordított időt. Viszont sokszereplős projektek belső menedzsmentjére, legalábbis a folyamatok gyors átlátására, elmagyarázására és megértésére kiválóan alkalmas. Például építészeknél láttam, ahogy egy alaprajzhoz kapcsolódóan mutogatták a elképzeléseiket, terveiket és remekül működött. Nem volt csinos, ügyfélnek mutatni nem lett volna jó, viszont sokkal jobban lehetett érteni mindent, mint egy lineárisan összerakott anyagban.

 30. Misi Hegedüs szerint:

  jó összefoglaló.
  amúgy meg: minél bonyolultabb egy prezentáció, annál könnyebben lehet belezavarodni.

 31. Simonffy Csaba szerint:

  Ez olyan dolog hogy attól hogy paintben át tudok méretezni egy képet, nem leszek photoshop mágus. A program tudja, de érteni is kellhozzá. Senki nem mondta hogy a prezivel két perc alatt demo prezit fogsz csinálni. Személy szerint arra használom a prezit hogy egyszerű prezentációkat állítsak elő, szolid normális nem pörgőforgó formában. És sokkal egyszerűbb mint microfostos változat. Ha meg valaki annyira ért hozzá, akkor szép dolgokat is meg tud valósítani. Ja hogy tehetséget meg szépérzéket nem ad a prezi csapata? Szemetek…

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Nem szemetek. 🙂

   Viszont egy új technológia elterjesztése sok tekintetben az oktatásról szól. Hol a Prezi Academy? Hol a Prezi általános iskolásoknak szóló oktatási programja?
   Mit tesz a Prezi azért, hogy benne legyen a hivatalos oktatásban?

   Na, ezekre a kérdésekre ha jó válaszokat tudna adni a cég, az nagymértékben megalapozhatná a jövőbeni sikerét.

 32. Regina szerint:

  Jó, hogy rábukkantam az írásodra, egyetértek veled, bár nekem nem volt gond a „prezi” elsajátítása, vidókkal és képekkel történő benépesítése, pedig nem vagyok grafikus. Az akadémiai verziót teszteltem anno, az ingyenes. Nekem is az az érzésem, hogy a Prezi előre menekül, hogy is mondjam, nem egy Google… a multi-tasking nem megy nekik. Avagy csak egy niche-ben haladnak, ami a Google árnyékában nem egy életbiztosítás. Az egyik tematikus blogomon, többek között a Prezit, mint kétlaki céget elemeztem, USA és Magyarország vonalon. Lényegében a prezi.com Kft. és a Prezi Inc. nagyon nem egy súlycsoport (és nem a hazai cégé a kinti, hanem a kinti cégé a hazai, avagy ennyire „magyar”, a pénz is kint van). Nekem két bajom van velük (miközben drukkolok nekik): az egyik a hazai CSR elképzelésük, ami amatőr, és a másik az, hogy nincs egyetlen nő sem a legfelső vezetők között, sem itthon, sem az USA-ban (az alkalmazottak és a középvezetők között vannak, de ez nem elég). Arról nem is szólva, hogy egy télen kirívóan drágán fűthető, nyáron méreg drágán hűthető, vagyis nem környezetbarát, hatalmas belmagasságú teremben dolgozik a hazai stáb egy része. A terem csodaszép és régi, de a berendezése siralmas és igénytelen, ami egy részben „design” cég esetében, akik végtére is meghatározzák mások prezentációs arculatát, minimum kellemetlen. Érzek itt valamiféle igénytelenséget, és infantilizmust, de nem a jó értelemben. És tényleg kérdés, hogy meddig nevezünk egy céget startup-nak? Az lenne a jó, ha sok startup cég indulna el itthon, és tényleg ide folyna a pénz rajtuk keresztül, és nem az amerikai befektetők zsebébe. Ha valakit érdekelne a téma bővebben is, ez a bejegyzésem címe: „A Nők meg a “Startup” Ápolás Művészete”.

  • globo szerint:

   Maximálisan egyet értek azzal amit az irodaházas felvetés kapcsán írtál. Amikor a Prezi beköltözött az új irodájába (azt hiszem vmi telefonközpont volt vagy mi) tornádóként söpört végig a hazai interneten a hír. Én pedig csak néztem és nem értettem: pontosan miért is lelkesedünk?

   Az dicséretes, h megmentettek egy ilyen ipari műemléket, de a beltér kialakítása… Adott egy hodály, amit szerkezetileg rendbe tettek, kifestettek, majd RND szétszórtak benne munkaállomásokat, a főnöknek meg építettek egy parancsnoki hidat. Na ez kb. annyira kreatív, hogy aki 2x járt az IKEA -ban nézelődni az is jobbat csinál.

   Való igaz, ha ők egy ilyen friss gondolkodású, kreatív, előremutató, innovatív valaminek gondolják magukat, akkor azért arra minimum figyelniük kéne, h minden lépésükben ezt sugározzák (vagy ne mutogassák). Egy Google iroda, egy VW Pheaton gyár azért kiváltja a döbbenetet a hozzá nem értőből is, de ne is menjünk messzire, idehaza számos PR, Reklám és Kreatív ügynökség szuperebb helyeken dolgozik.

   Szóval igen, erre is figyelniük kellene és ha annyira jól megy egy belsőépítész talán belefért volna a budget -be… (Arról már nem is beszélek, h a dolog nem öncélú, hisz jó belső terű irodában inspirálódik az alkalmazott, azaz összességében pozitívan jön ki a cég a dologból, ez biztos, nem véletlenül csinálják így a nagyok.)

   (Persze nem elégedetlenkedni akarok, szó sincs róla, hisz emberek milliói járnak sokkal-sokkal rosszabb helyekre dolgozni, csak annyit jegyeztem(tünk) meg, hogy ha kifelé kommunikálunk valamit azt illik bent is teljesíteni. Gondolom Jamie Oliver sem a földről főz. 🙂 )

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Ebben a hozzászólásban sok fontos gondolat van, melyeket pr-kommunikációs szempontból is elemezni lehet. Most azért nem szeretnék ebbe belemenni, mert a blogunkon jellemzően nem szoktuk véleményezni a cégek kommunikációs stratégiáját – csak a szolgáltatások és a felhasználók kapcsolatáig terjed a mondanivalónk.

 33. DrPrezi szerint:

  Sziasztok!

  Örülök, hogy így kitört a tűzhányó. Szeretnék többőtökhöz kapcsolódni pár gondolattal, ténnyel.
  1. A Prezi még mindig az újszerűségéből és és és sokan csodaszernek hiszik. Okosan használva jó eszköz, de kiegészíti és nem pedig helyettesíti a Powerpointot.
  2. Sajnos nagyon kevés jó prezit látunk. Szerintem a fejlesztőknek sokkal többet kellene az „eladásra” összpontosítani. Elég lenne 10 „evangelista”, lefedni a Föld nevű bolygót.
  3. Szerintem lehet grafikusi végzettség nélkül is prezit készíteni, csak GONDOLKODNI kell.
  4. A Prezi gondolkodásra késztet. Nincsenek beégetett módszerek, modulok, mint a Powerpoint esetében.
  5. A zooming technológiát lehet okosan is használni, akkor nem lesz belőle szélütés 🙂 (Zooming-out, flow, hard flow módszerekkel)

  Egyébként pedig először beszélni kellene megtanulnunk, amire jó lehetőségek a lassan szaporodó Retorika Klubbok (lsd Toasmasters). A Prezi és a Powerpoint csupán vizualizációs eszközök.

  és egy cikk pár további gondolattal:
  https://www.prezimagyarul.hu/2012/10/14/rubik-kocka-es-prezi/

  Zoli

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Szia Zoli,

   Teljesen igazad van, és jó, hogy te megtanítod elkerülni a leggyakoribb Prezis hibákat. Ez egy fontos tudás.

 34. Molnár Tamás szerint:

  Veszek mondjuk egy jutányos árú szintetizátort. Valójában nem tudok rajta igazán játszani, viszont mindig is akartam egyet, mert alapszinten elfogdosom a mollokat, meg nekem összességében tetszik a dolog, mondjuk bejön a hangja, és úgy általában még így is ezerszer többféle dolgot tudok rajta plöntyögni, mint tudnék egy fésűre tekert selyempapíron, egy dorombon, egy bádogdobon vagy egy úttörő-sípon. Én élvezem, nekem hasznos, pár hét után a haverokkal már a saját szórakozásunkra kisebb hülyeségeket lejátszunk a hétvégeken, s én nyomogatom mondjuk a billentyűket.

  Viszont erre jön valaki, aki frankón megmagyarázza, hogy ne tegyem, „bajok vannak a szintivel”, mert ugye „nem koncentrál az előadásra”, csak a nyomorult szintetizált hangokra koncentrál, ez pedig hosszú távon kevés. Ráadásul csapnivaló terméktámogatás is: ha felhívom a gyártót, akkor valamelyik dzsunkán csörög a telefon, és valami barom kínai makog érthetetlenül. Írhatok száz levelet is, mindenki szarik rá.

  Az olcsó szinti a tökéletes példája azoknak a szerkezeteknek, melyek a “Look Mum, I can do it” (Nézd, anya, meg tudom csinálni) korszak jegyében születtek. Maga a korszak úgy jött létre, hogy az informatika és a mikroelektronika lehetővé tette az átlagemberek számára olyan technológiák elérését, melyeket korábban csak egy adott szakma képviselői tudtak használni. Így létezhet ma önjelölt kutyaütő hobbizenészből és billentyűzet-orientált moll-fogdosóból több ezer Magyarországon. A jelenség gazdasági okainak és következményeinek kifejtésébe most nem mennék bele, a lényeg, hogy a szakma az szakma marad. Hiába kapsz a kezedbe egy csodálatos eszközt, még nem tanultál meg hallani, és nem lettél sem zenész, sem zeneszerző.

  Azt tanácsolják nekem, hogy jelenleg csak akkor használjam a szintit (és más hasonló eszközöket), ha (1.) sok energiám és időm van, hogy elérjem a kívánt eredményt, vagy (2.) segítséget kérek és kapok zenész barátaimtól, akik előkészítik a samplingeket és a kottákat a számomra, vagy (3.) ha te magam zenész szakember vagyok. A vacak szintiktől pedig kíméljen meg minket a Mindenható és a KORG.

  Lássuk be, teszem hozzá én: ki az a marha, aki a saját vagy haverjai szórakozására csak úgy zenélgetni kezd? Miért nem lehet mindenkinek megértenie, hogy a zenész, az egy szakma, amiben ha jó akarsz lenni, hosszú-hosszú évekig vagy évtizedekig kell tanulni és gyakorolni?

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Egy nagy különbség van mégis – és ez indított a cikk írására is -, éspedig az, hogy az elmúlt néhány évben komoly vállalatvezetők tömegeit láttam szintetizátorozni konferenciákon. Beleértve a marketing témájú konferenciákat is.

   Amikor meghirdetünk egy állást, akkor a jelentkezők tizede azt gondolja, hogy jó ötlet Prezivel jelentkezni (nem az). Ezzel van a baj: a rossz üzleti célú felhasználással.

   És van még egy különbség: a szinti közvetlenül arról szól, amit csinálsz vele. A Prezi viszont nem. A Prezi egy vizuális bemutató eszköz, amivel gondolatokat adhatsz elő biológiai kutatásokról, marketingről, építészetről, zenéről. És ilyenkor a Prezid minősége a hallgatóság számára részben meghatározza a gondolataid észlelt minőségét is.

   • DrPrezi szerint:

    Érdekes tendencia, hogy a start-up konferenciákról szinte teljesen kihalt a Prezi. A befektetők tényleg rosszaul lettek a 15-ik megnézése után.

    z.

 35. Robi szerint:

  A prezentáció készítés szinte egy szakma, egy művészeti tevékenység. Mindegy mit használsz prezi vagy ppt. Én oktatási (tanulási) célra ppt-t, hatásos prezentációkhoz prezit használok. Akkor is prezit használok, ha azt akarom, hogy mások online bármikor megtudják nézni.
  Valóban van hiányossága a prezinek; a marketún túl nekem hiányzik az eltűnés lehetősége, a mozgás megvalósítása és a betűk szabad formázása. Én sok grafikai megoldásra használtam photoshop-ot, sőt 3D smax-ot. De mostanában ppt-ben csinálok meg képeket, feliratokat, nyilakat, stb. aztán jobb egér gombbal mentés képként, png formátum, mert szerintem az mutat jól.
  Én annak is örülnék ha a linknek lehetne adni valami megjegyezhetőbbet.
  Nálam a prezentáció készítésre szánt legnagyobb idő a tervezés, maga a valódi elkészítés folyamata sokkal kevesebb.
  Fontos, hogy a prezi nem univerzális eszköz, meg kell találni az egyensúlyt, hogy mikor kell használni…

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Teljesen igaz. Amikor prezentációt kell készíteni, mi is:

   – jogtiszta képek és illusztrációk kikeresésével és vásárlásával,
   – képszerkesztéssel,
   – a prezentáció folyamatán való ötleteléssel

   töltjük a legtöbb időt.

 36. kozeppo szerint:

  Szerintem a Prezi fő célja, hogy kialakítsa azt a gondolkodást, aminek hiánya miatt sokaknak (jórészt nekem is) még nehézséget okoz a használata. Így inkább tekinthető készségfejlesztő eszköznek, mint csak egy egyszerű prezentációs felületnek. Lenyűgözött, amikor először láttam (Bajnai prezentációja a Közgázon), és azonnal meg akartam tanulni. Sok kudarcom volt vele, és teljesen igaz az, hogy szükségesek hozzá az említett készségek és tudás, de megéri. Egyetértek a támogatás és a template shop hiányával, és várom, hogy ezek is javuljanak. Szerintem fel fogják ismerni az idők szavát.

 37. Először is: imádom a prezit. Használtam egy évig, fizettem érte, aztán otthagytam.
  Másodszor, szerintem nagyon nehéz helyzetben vannak. A prezi egyáltalán nem arra való amire használják (szerintem). Vizuális, nem lineáris előadásokat segítő szoftver. Ennyi. Pl. ha tréninget tartasz, oktatsz, idea screening, mind mapping, ilyesmi.
  És az első mondatommal együtt: én még nem láttam jó prezit. Tényleg nem. És a template oldal sem volt túl meggyőző.
  Egyfelől a legtöbb ember full gyökér (nem buta és nem tanulatlan! hanem idióta) ahhoz, hogy egy prezentációt egyáltalán struktúrájában fel tudjon építeni. Ha már ez megvan, akkor nagyon nehéz rosszul prezentálni. Ahogy itt is írta valaki, ha logikus gondolatok vannak a fejedben, akkor egy chartot is el lehet mondani élvezetesen.
  A másik, hogy nagyon-nagyon-nagyon rossz elképzeléseik vannak arról, hogy hogyan kell prezentálni. Ez megint a gondolkodás hiánya 99% (nem a tudás vagy az ész!). Amikor a Boston Consulting magyar ügyvezetője olyan slideokat használ, amin már el sem tudod olvasni a szöveget, akkor nagyon nagy baj van. (a világ legnagyobb tanácsadó cége, de mindenképpen top 4, tehát pénz is van és elvileg tudás is, max igénye nincs).

  Ha ez a két lépés meglenne, akkor egészen jó helyre kerülne a prezi. Arra használnák amire: pr ügynökségek vizuális varázslásra, tanárok oktatásra, tréning cégek oktatásra. Minden másra ott a Keynote. Vagy a Powerpoint.

  Ha vizuális varázslást csinálsz hagyományos prezentációban, akkor használj keynote-ot. Ha az egyik kezedet a seggedbe dugod, akkor is olyan prezentációt csinálsz, hogy úgy kell felmosni a közönséget a padlóról. Sima mesélésre meg még mindig a Powerpoint a legjobb. A prezit pedig arra kell használni, amire való: pl. termék bemutató rendezvényen és ilyen helyeken, ahol egyszer(!) le akarsz mindenkit nyűgözni. Egyébként meg elviszi a show-t.
  Ha 10 perc alatt nem tudod egy powerpointba slideokra rakni a gondolataidat úgy, hogy egy slide-on ne legyen 3-nál több gondolat, akkor nem a szoftver szar, hanem neked nincs fingod se arról, hogy mit és hogyan akarsz átadni. Feküdj le, és gondolkozz. Utána már 3-6 óra alatt össze fogsz tudni rakni egy atom jó prezentációt, bármiben.

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Egyetértek, ezért is mertem azt állítani, hogy ilyenkor a Prezi (erőltetett) használata csak rosszat tesz.

  • DrPrezi szerint:

   🙂
   A BCG-ve lnagyon egyetértek. Én sokszor dolgozom utánuk.
   Telezsúfolt „pre-read”-eket és nyomtatásra való doksikat prezetálnak.
   És sajnos még tanítják is!!!

   és azzal is, hogy a prezntácókészítés 50%a nem PPT v. Prezi hazsnálat, hanem az agyunk. Ráadásul ennek idp kell, hogy megrjen bennünk és nem egyetlen éjszaka alatt. Szóval ne újbort igyunk, hanem érettet, testeset. 🙂

   z.

   Z.

  • Bujtás Barbi szerint:

   Igen! Érdekes, hogy a cikkben és a kommentekben is csupán mint prezentációs eszköz szerepel. :S

 38. Ernő Szenti szerint:

  Milyen igaz! és ez így van a CorelDraw, PhotoSop és Illustrator esetében is!

 39. Sebes Gábor szerint:

  Prezitől függetlenül állítom, hogy a hallgatóság figyelmét NEM SZABAD ELVONNI a témától, és minden csicsa (pps esetében is) ezt elősegíti. Értelmes, rövid, nem agyonmozgó, nem túl látványos, ámde ízléses, kevés adatot!!! tartalmazó prezentáció, amit az előadó saját szavaival kiegészít, és nem felolvassa a diát, mert az az agyamra megy – szóval el kéne már jutni oda hogy a prezentáció és információt átadó előadás az 99 %-ban kettő. Ennek az iparosodásnak pont a fordítottja történik. Különben nekem mindegy.

 40. Bardóczi Sándor szerint:

  Én két éve használok Prezi pro-t. Szakterületem: tájépítész. A diákjaimtól azt követelem, hogy ők is ebben prezentáljanak. Amiért teszem nem a „mozi”, hanem az, hogy a prezi rákényszerít arra, hogy a lineáris gondolkodás helyett válaszd a „minden mindennel összefügg” gondolkodást, rákényszerít arra, hogy komponálj, vizuálisan fejlődj és rákényszerít arra, hogy hagyd a fenébe azokat a prezentációkat, ahol két oldalnyi olvashatlan szöveg és néhány mini ábra van feldobva egyetlen slide-ra, a készítője meg elhiszi, hogy ha felovassa azt, ami a slideon le van írva, az már előadás. + van egy óriási előnye bármely más prezentációs eszközzel szemben: egy adott tervrajz részleteire rá lehet nagyítani (különösen ha vektoros). Ez olyan előny, amiben egy -egy terv sokkal plasztikusabban megjeleníthetővé válik a hallgatóság számára. Ettől függetlenül a kritika egyes funcionális (és a legtöbb javaslati) részeivel egyetértek. Az elmúlt két évben sokat fejlődött a szerkesztőfelület, és az előregyártott template állomány: szerintem ma már azonos mennyiségű időbe telik egy jó prezit összerántani, mint egy rossz ppt-t, ha valakinek van minimális vizuális műveltsége. Mondjuk keveseknek van, ez tény. Hogy fejlődhet az előadót segítő időmérő, következő dia, visszalapozó rendszer az tény, de tipp: ha nem a netről letöltött vetítőt, hanem a desktop szoftvert használod a vetítéshez, akkor a visszalapozás igen könnyedén lehetséges, az oldalsáv előnézet kiválasztással.

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Abban igazad van, hogy a Prezi elkészítése nem lineáris, az előadása azonban mégis a legtöbbször az. De valóban: én is azért szeretem, mert a beledobott gondolatokat, gondolat köröket később is elrendezhetővé teszi.

   Íme egy újabb fejlesztési javaslat: jó lenne „gondolatkör-zsebeket” (pockets) kialakítani a Preziben, majd ezeket a zsebeket önálló egységként kezelni tudni.

 41. Kimondhatatlan öröm számomra, hogy látom, többen vannak, akik nem dőltek be a Prezinek. (Én az első pillanatban elszédültem, így bele sem szerettem.) Teljes mértékben egyetértek a probléma felvetésével. Tény, hogy az MS Powerpoint alapbeállításai, sablonjai, témái, effektusai és animációi a rossz prezentáció, a „PowerPoint általi halál” felé vezetnek. De a Prezi sem jobb, nem jelent jobb alternatívát!
  A prezentáció készítés szakértelmet igényel, és nem árt, ha felkészültséggel is rendelkezünk. Egy prezentáció sikere alapvetően a tartalmon (üzeneten) és az előadón múlik, nem pedig a szoftveren, ami csak egy segédeszköz. Sokan itt követik el az első, és egyben végzetes hibát: fordítva ülnek a lovon, és mindent alárendelnek a szoftvernek. A nyúl viszi a puskát. Ezért hemzsegnek a vázlatpontos felsorolások a PowerPointban, nem ritkán pörgő-forgó-ugráló-pattogó szöveganimációkkal tüzdelve. De vajon a Deákné, akarom mondani a Prezi vászna mennyivel jobb? Nem lineárisnak feltüntetni azt, ami amúgy lineáris. Egy klasszikus bemutató nyilvánvalóan az. És az ösvény (path) ugyanúgy megszabja a haladási irányt, hiába helyezzük el a vásznon „szabadon” az egyes objektumokat. Én a magam részéről sokkal többre becsülöm a diarendező nézet rugalmatlanságát, ugyanis így valóban átlátom a folyamatot. A zoomolás, pörgés-forgás pedig végképp nem segíti a mondanivaló könnyebb megértését, így aztán mi végre is sugallja egy alkalmazás ezt a prezentációkészítésben általában járatlan felhasználónak?
  Az alkalmazások fejlesztői messze nem veszik tekintetbe azt, hogy felhasználóik nem magasan képzett szakemberek, hanem átlagos, sőt, megkockáztatom átlag alatti felkészültséggel rendelkezők. Így a fejlesztőnek az alapbeállításokat, a felhasználó keze ügyébe helyezett és erősen sugallt megoldásokat illetően óriási felelőssége van, ugyanis a felhasználók azt fogják hinni (megjegyzem, teljes joggal), hogy ez a jó. Ezért ha egy alkalmazás rosszat sugall, akkor bizony többet árt, mint használ.
  Teljes mértékben egyetértek mindazokkal, akik fentebb azt írták, hogy egy prezentáció legyen egyszerű, és biztosítsa hogy a hallgatóság az előadóra és mondókájára összpontosíthasson. Minden öncélú és felesleges animáció és effektus alkalmazásával az előadó csak a saját sírját ássa, és saját maga tereli el a nagyérdemű publikum figyelmét.
  A munkahelyemen, de azon túl is azt tapasztalom, hogy a prezentációs kultúra kritikán aluli. Sajnos nem csak azok nem tudják, hogyan kell jó prezentációt készíteni, akik nap mint nap tartanak ilyeneket, hanem sokszor még azok sem, akik ezt tanítják. A saját kurzusomon be szoktam mutatni egy prezentációt, amelyet egy felsőoktatási intézményen „tanít” valaki. Ebben az áll, hogy a prezentáció (a fájl) legfontosabb funkciója, hogy az előadó puskája legyen! (Na nem az előadói nézet, hanem a kivetített szöveg!!!) A magam részéről a közelmúltban besokalltam, és keresztes háborút indítottam ez ellen a gyakorlat ellen.
  Őszintén remélem, hogy „szorgos népünk győzni fog”! 🙂

  • Petrányi-Széll András szerint:

   🙂

  • DrPrezi szerint:

   Szia!

   Én ezt a háborút vívom már évek óta.
   Szerencsére az a tapasztalat, hogy csak meg kell mutatni az embereknek ami a követendő irány és utána elindulnak.
   A baj az, hogy nincsenek jó képzések, illetve nem tanulunk meg beszélni.
   Újabb szerencsére egyre erősebbek itthon is a retorika klubok, amik a Powerpoint és Prezi nélküli beszédet oktatják, önfejlesztő úton. Érdemes megnézni a Toastmastereket, akiknek az angol mellett már van magyar klubjuk is.

   Zoli

   • Én a munkahelyemen hivatalos úton javaslatot tettem, hogy a prezentációkészítést az oktatóknak tanítsuk első sorban, nem pedig a hallgatóknak, akik a karunkon oktatott szakokra tekintettel, életükben jó, ha három prezentációt fognak tartani (tdk, államvizsga, esetleg évközi kiselőadás). Gondolhatjátok, mi volt a javaslatom fogadtatása… Jó, hogy meg nem köveztek az eretnek gondolatért! Még hogy a T. Kollégáknak oktatni! Hogy is képzelem én ezt. Hiszen ők tudják hogy kell … 12 pontos betűkkel szöveget írni a diákra, és azt felolvasni :'(

 42. DrPrezi szerint:

  Tapasztalataim szerint a Powerpoint egy fordított eolúciós folyamatot alakított ki a cégeknél, mert
  1. Elkezdett leszoktatni a gondolkodásról, ami kiemelt minket az állatvilágból. A legtöbb előadó, csak vaon dobálja be az információkat, ahelyett higy üzenetekben és struktúrában gondolkodna (szóval Idiocracy 🙂
  2. A beszédkészség is visszafejlődőben, mert csak felolvassák a bután megírt szövegeket, azax maximum olvasni tanulunk meg. Hol van már a retorika? Ki tud szépen és struktúráltan, fejből beszélni, amikor TÉNYLEG mindenki ráfigyel és megérti. NA ezt kell megtanulni, nem (CSAK) a Prezit.

  Nem gondolkodunk és nem beszélünk. Ennél Chitaah is többet tudott :-)))))))

  z.

 43. Imre Gábor szerint:

  Eljut(ott) hozzájuk tuti 🙂 Nekem az tetszett benne, hogy leírod grafikus meg jó „forgatókönyvíró” nélkül nem ér sz*rt sem az egész hiába sugallják azt a demók, hogy ezzel bárki bármit… Aki prezentál, többnyire szerintem szimplán csak a nyers infókkal rendelkezik amit meg kéne jeleníteni profin, és ha személyesen jó előadónak is számít, azt Preziben kevéssé érvényesül. Ez gyakorlatilag a tipikus esete a p*rasztvakításnak amit sok más szoftver esetében is alkalmaznak.

  • Petrányi-Széll András szerint:

   🙂 Van itt egy pár komment, amit felhasználva akár előrefelé is mehet majd a Prezi.

 44. Tamás Sóstói szerint:

  Feleslegesen szélsőséges ám annál kevésbé megalapozott cikk, google segítségével pár problémára megoldást talált volna a szerző (lentebb említett sablonok…)

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Kedves Tamás,

   A belinkelt sablonok sem üzleti célokra vannak kifejlesztve, hanem önmagukért való. Van rakétás meg rókás, de nincs például „éves marketing összefoglaló”.

 45. Véleményem szerint (három éve használom) a Prezi egy kiváló alternatív prezentációs eszköz a ppt. mellett. Van, amire jó, van amire nem. Mint minden eszköz annyit ér amit használója ki tud hozni belőle. De az összefüggéseket , a kreatív megjelenítést kiválóan támogatja. A kollaboratív munkatér megnyitásával/megoszthatósággal hihetetlen új lehetőségeket ad. Európai projektjeink során láthattam, hogy milyen szeretettel használják 8-10 országban is külföldi partnereink a Prezi-t. Alkotó kritikára mindig szükség van! Kedves András és barátaim ne fikázzátok! 🙂 Ma 20 millióan használják a világon a Prezit. Itt Budapesten 26 országból 150 ember fejleszti. Ez ma Magyarország által előállított legszélesebb körben használt termék a világon. Ezt tegnap hallottam egy konferencián: https://www.elearningforum.hu/

 46. WISE szerint:

  Sziasztok!
  Sok erdekes gondolatot, hasznos informaciot olvastam a bejegyzesekben. A prezi egy kommunikacios eszkoz. De csak egy eszkoz. Sokat segit, hogy egy gondolatot, hogyan lehet tisztan es pontosan atadni masoknak.
  Sok esetben azt tapasztaltam, ha nekem letisztult az az elkepzeles, amit mondani akartam, akkor egy jo eszkoz, es nagyon jol lehet vele kommunikalni.
  Persze egy zavaros gondolatot egy eszkoz nem tud atalakitani es tiszta uzenette.

 47. mcdougles szerint:

  1, Mindenható kíméljen meg az MS-től is.

  2, a Prezi-be olyan prezentációk valók, amiket fel tudsz rajzolni egy lapra, miközben meséled a sztorit. (whiteboard prezentation) ha mást akarsz, ekkor meg kell erőszakolni és ebből fakadnak a rossz Prezi-k

 48. Kovács Ádám szerint:

  A preziben az a legnagyszerűbb szerintem, hogy a rész egész viszonyt nagyon jól be lehet vele mutatni. És mivel nincs „vágás” két dia között, hanem folyamatosan csak a képkivágást változtatjuk vagy zoomolunk, ezért arra kényszeríti az előadót hogy alaposan gondolja át az ok-okozati viszonyokat és így nem lehet elcsalni a gondolatok közötti összefüggéseket (ami a megértés lényege)
  Szerintem baromi jó az alapötlet de sajnos a kivitelezés az nem az igazi. Mindig azt mondom hogy ezek csak gyermekbetegségek, de már elmúlt az az idő. Sok hiányosság van, egy csomó olyan dolog amit egy kattintással kéne tudni megcsinálni, ehelyett kerülő utakon kell rászánni egy csomó időt. Olyan mintha direkt egy lebutított verziót adnának ide, hogy idegesítsék az embert.. 🙂 Miért nem lehet akkor egy pro verzió ahol aki akar és ért hozzá az mindent úgy szab testre ahogy akar, a kezdőknek meg ez a tök egyszerű verzió?

 49. Goda Gyula szerint:

  Nagyon jó eszmecsere ez itt, nekem tanulságos. Én spec pszi oldalról közelítő vagyok, alkalmazom a prezit, szeretem, előadásaimon, oktatásaimon használom. Két olyan sajátosságát tapasztalom, amit még nem írtatok le a fentiekben.
  Az egyik a készítésének módjában az a sajátosság, ahogy a gondolatmenetedet befolyásolja – bizony a két dimenzió több mint egy. Azaz ahogy nem csak lineáris módon, hanem a „lapon” tervezel, másféle gondolatmenet kell a felépítéshez, s ez inspiráló – másféle előadás tud születni preziben, mint ppt-ben. Nagyon sok mindenben értek egyet az előttem szólókkal, pl. abban, h az egyik emerre, a másik meg amarra való, és ezek eszközök. Ám a preziben a zoom nem csak látványos effekt, hanem egy logikai strukturálás lehetősége is – amit nem lehet egy vonal mentén megvalósítani, ábrázolni.
  A másik a prezi mint dramaturgiai elem – azaz az előadás olyan támogatója, eszköze, amelynek segítségével elősegíthető az értés, az asszociáció. Pl. amikor valami (kép, szöveg, utalás) valamiben benne van, vagy éppen körülötte, és ez egy látványos lépésben „derül ki” – akkor értelmet is, hatást is jelent egyszerre – bizony, hogy jól használható éppen arra, amire kell – az egyik oldalról előadandó, másik oldalról megértendő, megtanulandó, inspiráló, gondolkodásra késztető – mondanivaló támogatására.
  És hát még egy dologra is lám jó volt: itt most milyen sokan eszmélkedünk közösen valamiről… ami kifejezetten jó poén. Nem gondolom, hogy harcolni kéne valami ellen vagy mellett – de az nagyon jó, hogy közösen tudunk gondolkodni…

 50. Hajnalka Beck szerint:

  Mint kezdetektől prezi-használó, Mlinarics Józseffel értek egyet!

  „Mint minden eszköz annyit ér amit használója ki tud hozni belőle. De az összefüggéseket , a kreatív megjelenítést kiválóan támogatja.”

  Egy prezivel készült bemutató adott esetben más célokra használandó, mint egy power point! Én éppen azt szeretem az alkalmazásban, hogy nem annyira kötött és azе, hogy például az összefüggéseket kiválóan be tudom mutatni vele – ami powуr pointtal nem menne.

  Mint ahogy minden oktatási módszert a célcsoportnak, oktatási célnak, rendelkezésre álló időnek stb. a függvényében kell kiválasztani, ugyanígy mérlegelendő, hogy mikor készítek egy bemutatót perzivel és mikor power pointtal.

 51. Hajnalka Beck szerint:

  Még egy megjegyzés … Bemutatót nem csak konferenciákon, céges bemutatókon lehet/kell tartani, hanem néha tanórán is – az oktatásban, tréningeken. Ilyenkor fontos, hogy az összefüggéseket jól lehessen vizualizálni! És ezen a területen a prezi magasan veri a power pointot – annak minden gyengéje ellenére.

 52. Orsi szerint:

  Szerintem is így van, a cv-met anno a prezihez én is egy hétig készítettem, de mostmár egyre jobban hiszek abban hogy minimálprezit lehet hamar is csinálni, és ha nem vagy ügyes vizuálisan, akkor szövegeket is elég lehet kreatívan használni. (ahogy egy ppt-t is össze lehet dobni gyorsan és alaposan is – lehet választani!)
  De az igaz, h a képeket én is mindig meg szoktam dolgozni photoshopban, ami elég sok idő… Főleg, ha színes hátterem van, ez akkor kell, erre szerintem egy átlag felhasználó nem képes, és nem is akar képes lenni, és nem is kell.

  Az tényleg nagy baj, h nincs prezenter mode a prezentálóknak, mint ppt-knél, erre valóban gondolni kellett volna. Ha az a baja vkinek, h nem rá figyel a közönsége, az nyomja meg a B betűt a klaviatúrán 🙂 ez szerintem minden vizuális prezentációs aid-re vonakozik, h azt kockáztatod vele, h nem rád figyelnek.
  Ha viszont úgy veszed a prezit, hogy nem az élő prezid kiegészítése, hanem olyan anyag, amit eljuttatsz valakihez, és úgy nézi meg, hogy Te nem vagy ott, akkor lehet, hogy a pörgésforgás jobban fenntartja a figyelmét, mint a diasor.

  Amivel vitatkozok: hogy nincs official prezi sablon bolt, egyfelől van egy csomó – és egyre több – ingyen sablon, és hogy nincs ilyen hivatalos marketplace, az sztem inkább lehetőség, mint gázság: egy csomó cég árul prezi sablonokat, és bárki elkezdhet árulni. Ez lehet, hogy szokatlan, de mivel annyira szabad felhasználású az egész, sztem nem is várja senki, h legyen HIVATALOS shop. A terméktámogatásuk tényleg hagy kívánnivalót, miközben úgy csinálnak, mintha fantasztikus lenne…

  A legjobb prezi, amit valaha hallottam, azt Benkő Miklós tartotta. Mivel prezentált? Egy mikrofonnal és a szájával 🙂

 53. Petrasovits Zoltan szerint:

  Értelmezhetetlen a cikk szerzőjének háborgása, ha bele gondolok, az első perctől kezdve látta, hogy a termék amit kap, egy munkás, szakmailag tudást igénylő megoldás. Látta, hogy szaktudás kell a grafikai termékek terén és szaktudás kell más téren is. Évekig várt még is a véleménye megírásával!Miért is? Várt valamire? Ja most a Prezi már elég népszerű a megmondósághoz?

  Rá lehetne ugrani a Microsoftra is mert valaki nem ért a ppt-k létrehozásához! Miért is nem történik ilyen?

  Igaz nem meglepő, azt hisszük a szókimondás azonos ezzel amit itt olvasunk…

  Magam részéről a Prezi nekem azt adja amit ígért, pont annyit amennyit a szaktudással ki lehet belőle aknázni és azt amit elérek akkor amikor időt szánok a használatára, több idő alatt jobb és értékesebb megoldások születnek. a térbeli gondlokodás az összefüggések vizuális ábrázolása, klasszisokkal látványosabb mint egy ppt-ben. Megjegyzem számtalan még ingyenes template is elérhető hozzá, nem beszélve a fizetős megoldásokróligaz kicist használni kellene a Google-t!

  Ez a cikk lassan kiemeli a Prezi erejét! Az használja aki érti a folyamatot és az aki érti a hozzá vezető út eszközeit, ennek hiányában akinek az automata váltós 8 sebességes autó nehéz fejben, járjon kevésbé technikás szerkezettel… szíve joga!

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Szerintem még egyszer olvasd el az eredeti bejegyzést. Háborogni nem háborogtam, sőt, elmondtam, magam is szeretem és használom a Prezit. Ettől függetlenül gondolom azt, hogy az eddig létrejött x millió Prezintáció (Prezintation – copyright: me) túlnyomó többségének rosszat tett a Prezi technológiája.

   • Petrasovits Zoltan szerint:

    Ezt a választ meg nem lehet értelmezni!

    Mi tett rosszat? ..és pont a technológiája? Hogyan? Az interaktivitásával? Vagy azzal, mert dolgozni kelle a látványos videó beilleszthetőséégért? Azért mert interaktív? Vagy mert jól néz ki? Vagy mert sok mindenre való? Fejtsd már ki mivel is?

    Az, hogy https://www.prezzip.com/index.php?mnu_id=168&LGG_ID=1 egy ilyen linkre korábban nem leltél rá vagy az, hogy írtál egy cikket amiben „őrült nagy átverésről beszélsz” média sikerhajhász módon, majd néhány sorral lentebb meg ezt írod:”Átverés, hogy egy Prezi-tanfolyamon megtanulsz jó Prezit készíteni. Ha nincs hozzá érzéked, soha nem fog menni, mert a Prezi-készítés nem (elsősorban) a technikai ismereteken múlik.”

    Beperelem a Mercedes gyárat de be ám! Nem mondták soha ha beülök egy új Mercedesbe akkor az magától meg fog állni veszély esetén! A Citroen gyárat is beperelem. A bixenonos lámpa a C8-as buszon nem állítható belülről. Aztán beperelm az Audit is mert az A8 4.2V8 500le felett csak 9.8 litert fogyaszt miközben a másik gyártó azonos méretű motorja 18litert. Mond van még amiben azt róhatnánk fel ami a minősg indikátora a szaktudás, a termék ismerete? Ja, hogy a termékek ismerete nélkül nem tudom jól kezelni magát a megvett terméket? Nemá:hát mit nem képzelnek ezek a piszok gáyrtók! Mindnekivel a tűzre, perre fel, le a sok gáyrtóval aki a tudást feltételezi a termékei esetében!

    Olyan ez mint az ingyenes weábruház motor, aminek a letöltése ingyenes de a termék igényes kialakítása komoly pénzt érő szaktudást igényel. Pellengérezzünk ki mindent? Vagy még sem! Mert az nem mind hozza a nevünket hírbe! A Prezi más:az már elég nagy, mert sok millió user de kellően figyelemre méltó mert magyar, hogy irjanak rá mások is!

    Végül leforditva a cikkedet a Preziről és a bejegyzésemre adott válaszodra reagálva: azt már kevésbé értem ha szeretek valamit miért rohanok neki a szaktudás igénye miatt, ha a cikket úgy kezded..kell hozzá… akkor most miről is vagy kiről is..vagy kire figyelésről is szól a cikk?

    • Petrányi-Széll András szerint:

     Ahogy már korábban is elmondtam: nem csak a termékkel, hanem a felhasználás módjával is gond van. A végeredmény így visszaminősíti a terméket magát.

     Sem az Audit, sem a Mercedest nem úgy hirdetik (soha), hogy ha ezt az autót veszed, akkor Forma 1-es pilóta leszel. A Prezinek „ez” a marketing ígérete, és ez így, ebben a formában átverés. Nem az eszköz használatától leszel jobb előadó, hanem az egyébként tehetséges előadók kapnak egy eszközt a kezükbe, amivel élhetnek.

     A belinkelt oldalon pedig találsz több sablont, de nem üzleti célok, hanem a külcsíny szerint vannak csoportosítva: a látvány viszi el a dolgokat, nem a tartalom.

     • Petrasovits Zoltan szerint:

      1. A Prezi a regisztrációkor ezt állítja, ebben nincsen félrevezetés de még az sem amit állítottál a cikkedben: https://prezi.zendesk.com/entries/23448918-Get-Started-with-Prezi

      2. A Mercedes sem mondja, ha nem érted a v8-at ne vedd meg, de azt sem, hogy ha nem akkor jó lesz! A Prezi sem mondja ha nem érted a PhotoShopot. GIMP-et, Adobet, akármilyen más progit akkor jó vagy rossz lesz!

      Ergó: most már érdekelne, akkor hol is olvastad amire hivatkozol?

      3. Azt meg végképpen nem értem mitől gond a látványosság? Végül is a vizuális élmény ereje mélyebb mint egy sima kockahalmaz ábrázoló,grafikon tenger demonstráció.

      Szóval:röviden ebből már megint nem derült ki, hol és mitől olyan a termék mint ami okán érdemes volt telibe csapni valamit ,amit Te csupán máshogyan látsz,,, kérlek emeld már ki, honnan, mi által van ez az állítás halmaz amiből írtál és amire sehol nem lehet rálelni…

      ..végül:ha órákat szuttyogtok egy Prezivel, akkor vagy a Photoshop veszi el az időtöket vagy a más grafikai előmunka, mert a Prezivel dinamikusan és látványosan lehet létrehozni prezentációkat..1-2 óra alatt. Ez meg nem több idő mint egy ppt életre hívása. …akkor meg, megint nem érthető

     • Petrányi-Széll András szerint:

      Kedves Zoltán,

      Örülök, hogy te szereted a Prezit, használd egészséggel. Én is szeretem, én is használom. A teljes cikk arról szólt, hogy nem kellene mindig mindenkinek használni, és hogy az eszköz (mint minden más eszköz) nem önmagában teszi jóvá a prezentációkat – de nem szeretném ezt túlmagyarázni számodra. Nem lehetünk mindig azonos állásponton.

  • „Rá lehetne ugrani a Microsoftra is mert valaki nem ért a ppt-k létrehozásához! Miért is nem történik ilyen?”

   Történik ilyen rengetegszer, de a PP ekézése már uncsi. Arra majdnem ugyanezek igazak .

 54. Fekete Attila szerint:

  Sokszor találkoztam vele a neten, így beregisztráltam és megpróbáltam.
  Annyit láttam, hogy diákat kell csinálnom, ugyanúgy, mint powerpointban, de itt ugrál össze-vissza. Hát mire jó ez?!
  Én felhúztam magam, amikor valaki ilyen vibrálós, ugráló előadást tart. Semmi értelme.
  Fel kell írni néhány kulcsszót és beszélni kell róla.
  Ha valaki nagyon erőltetni akarja a videókat, akkor tehet be powerpointba is. Nem kell annak 3d-ben ugrálnia.
  Nem értem ezt a szolgáltatást. Ennek ellenére tényleg csoda, hogy erre felépült egy ekkora cég, az valóban szép munka!

 55. Kedves András,

  Így kezded a cikkedet:“őrült nagy átverésről beszélsz” és média sikerhajhász módon, majd most azt mondod nem kellene mindenkinek használni a Prezit?

  MIÉRT NEM EZ A CÍM? MIért az, hogy ÁTVERÉS? Tehát a PSPROACTIVE ÁTVERÉS szagú? Vagy a PSPROACTIVE cikk átverés? Vagy mi az átverés? Valaki nem tud olvasni? Nincs leírva a tájékoztatójában a PREZI-nek ak ifogásolt rész?

  JAJJ, hát persze DE: OTT VAN! Már, hogy ne lenne leírva! Olvasd el!

  Azt meg már nem is értem, miért adnának ingyen TEMPLATE-t, vagy TE: Te miért nem adsz INGYEN PREZI TEMPLATE-t másoknak, ha amúgy meg leírod X-szer, mennyire szereted a PREZI-t.

  Miért nem egyből igy kezdted: Srácok, rájöttem ez a Prezi munkás termék, nem kellene mindenkinek ezt használnia mert aki nem ért az X, az Y vagy a Z szoftverekhez, bizony csalódása lehet, meg hát végül is aki nem lát térben annak is meg aki nem ismeri a lineáris építkezést, meg aki nem tudja elképzelni a komplett projectjét képenként előre haladva..

  Bocsáss meg de te ŐRÜLT NAGY ÁTVERÉSSEL valamiről úgy szóltál ekkora user szám mellett, amiről illendően IS lehetne szólni! Mire vágytál a cikk hatására?Ismertségre? Végül is sokak számáráa most már látszik, főleg a nekem NEM ADOTT válaszaid alapján, hogy mit csináltál.

  A CÉL MI volt a cikkel már csak ezt áruld el nekem?

  1. Leszólni a PREZI-t és jól megmondó embernek lenni és közismerté válni?

  2. Építeni a PREZI üzletet és ráébreszteni embereket? Mire is?

  3. Elmondani néhány észrevételt, akkor meg a PS PROVOCATIVE-néven futó ügynökséged reklámját reméled?

  Próbáld ki kérlek a feleségedet akit szeretsz – mert ezt írod a PREZI-ről is – nyilvánosan kritizáld már le a haverjaid, vagy ország világ előtt, mert hát neked hasonló megmondó véleményed van, Ő mit szólna NŐ-ként, emberként?
  JA: Ő ezt emberileg sem és hát mert SZERETED, nem érdemli meg és ebben bizony egyet is értek veled!Mit teszel azokkal akiket nem szeretsz ha véleményed van róluk?

  Ez amit Te leirtál nem rólad szól (na) hanem a kérdések megválaszolásáról, aminek elmaradása okán én ezt amit írtál PS PROVOKATÍV Kampánynak látom! Részemmről ez a reklám NEM JÖTT be, jelzem kívülről!

  Ez pedig nem téged, csak ezt a megoldást minősíti, erre most ha dolgozat lenne, azt mondanám, kedves hallgató: ez most egy nagy karó! …de ez nem doga, hanem az élet és ilyen módon céltalanul dobálózni késsel nem üzleties!

  Szóval: Mi is volt a cél ezzel az „átverés” címmel és mire alapozva tetted meg ezt?

 56. Látom jól építed a marketingedet: https://www.kreativ.hu/pr/cikk/a_prezi_nagy_bajai

  Talán most már az ügyfeleidnek is leesik, te kicsit FÉNYBE AKARTÁL kerülni, mert mindenhová jutott belőled!

  Ez így már egészen más: Ez így jogilag is kérdéses magatartás, versenytárs rossz hírének keltése az „ÁTVERÉS” szavak használatával! Ez így nem vicc: Ez pénzre menő buta dobás volt!

  Sajnálom András Te nem az igazság bajnoka vagy, Te egy ember vagy aki mások hátán népszerűségre tört! Remélem az ÁTVERÉS -szóval valaki csak kinyomja a kontra választ, a Te bármelyik munkádra, mert hát a SZÓ éles penge ám!

 57. Végül pedig álljon itt a sziklaszilárd tény: A GOOGLE keresőjébe beírva a PS PROACTIVE nevet 3 azaz HÁROM találati válasz kerül elő CÉGEDRŐL!

  Ebből 1 azaz EGY ez a fenti kreatívos! 1 a MAGAD oldala és 1 cikked az etikus hackerkedésről a csakjohirek oldalon és SLUSSZ!

  Külsős CIKK csak a Budapest Highland Golf Club és a Greenfield Golf utáni újabb Golfos ügyfeled és alatta ott virít a PREZI-s cikked, ez a blog bejegyzés!

  Abból ahogyan most kirohantál a szeretett partneredre, már talán GOLF képviselői is meg fogják ítélni…neked mit is jelent a SZERETEM… neked az ÁTVERÉS szó a szeretés akkor sokkal több eredmény nem lesz a cégedről a Googleban vagy a PS Proactive átverés lenne? – főcím hiányzik a sorból…

 58. Véleményem szerint (három éve használom) a Prezi egy kiváló alternatív prezentációs eszköz a ppt. mellett. Van, amire jó, van amire nem. Mint minden eszköz annyit ér, amennyit használója ki tud hozni belőle. De az összefüggéseket , a kreatív megjelenítést kiválóan támogatja. A kollaboratív munkatér megnyitásával/megoszthatósággal hihetetlen új lehetőségeket ad. Európai projektjeink során láthattam, hogy milyen szeretettel használják 8-10 országban is külföldi partnereink a Prezi-t. Alkotó kritikára mindig szükség van! Kedves András és barátaim ne fikázzátok! 🙂 Ma 20 millióan használják a világon a Prezit. Itt Budapesten 26 országból 150 ember fejleszti. Ez ma Magyarország által előállított egyik, a legszélesebb körben használt termék a világon. Ezt péntekjen hallottam egy konferencián: https://www.elearningforum.hu/

 59. Mlinarics József >> Nem hiszem, hogy az általad írt jelzővel kellene illetni az írásomat. Nem kötelező azonos véleményen lennünk magát a Prezit illetően, de egyébként személy szerint én minden magyar cégnek szurkolni szoktam, hogy minél nagyobb nemzetközi sikereket érjen el.

 60. Van konstruktív kritika, ami használ, ez szerintem ez se nem konstruktív, se nem szakszerű. Pláné, hogy 150 Prezit fejlesztő fickó, itt ül Budapesten és hőn várja az üzletileg hasznosítható ötleteket. Ha a Prezi ösztönözte provocativ PR-ról lenne szó, akkor a blog tárgyszerűsége, amúgy a ma ismét divatos magyar átkot, az irigység faktort erősíti. Prezi nem kicsi, nem sárga és nem savanyú, hanem egy praktikus, ingyenesen, könnyen jól használható eszköz. Egyenlőre még kicsit a miénk, vigyázzunk rá!

 61. Mlinarics József – Na, ebben nem értünk egyet. Azért, mert valami magyar, még lehet róla őszintén beszélni. Nem kell szemérmesnek lenni, sőt: még keményebbnek, mint mással. Ne essünk már abba a hibába, hogy azért szállunk el valamitől, mert magyar. Ne azért legyen jó, hanem azért, mert a szolgáltatás maga jó, és majd azért szurkolunk neki, mert magyar. De a kettőt ne keverjük már össze. Irigynek lenni számomra a Prezire olyan lenne, mint sajnálni, hogy nem lakhatok a holdon: tökéletesen értelmetlen. Prezi felhasználóként fogalmaztam meg az írásomat, és szívesen megnézem a te Prezijeidet, kíváncsi vagyok, te hogyan használod ezt az eszközt!

 62. Imre Gábor szerint:

  Szerintem nem „fikázás” megy, konkrét tapasztalatokat közöl. A Prezi létjogosultságát és sikerét sem kérdőjelezte meg András Petrányi-Széll , viszont bizonyos problémákra felhívta a figyelmet, ami tekinthető építő jellegű kritikának.

 63. Gyori Ferenc szerint:

  És az, ha valaki fikázza a kulturált kritikát az minek minősül, filozoraptornak?

 64. Peter J. Sos szerint:

  Sok igazságot látok benne. A gyakorlatban azonban én is inkább az elmondott tartalomra ügyelek, tehát nem tépem magam szét, hogy a prezi csilivili és lenyűhöző legyen. Így viszont elég gyorsan össze lehet rakni, nem kell hetekig bíbelődni rajta.

 65. András, én az elmúlt három évben, ha szükségem volt rá mindig el tudtam érni a Prezi-s fiukat, voltak, amikor tudtak segíteni, voltak amikor nem. Ellentétben sok más neves céggel. Volt sok gondom is azokkal, amit említettetek, de mégis ingyen! kitűnően tudtam használni. Nekem érdekes módon természetszerűbb a használata, mint a ppt. Nem alkottam vele világraszóló dolgokat, de idő, költségráfordítás szempontjából nekem nagyon hasznos volt. Egy példa a használatra, korábban ezért a eFestival kiváló tartalmak díjkiosztó gála honlapjáért, kiadványokért 1-2 millió Ft.-t fizettünk, 8-9 óra alatt prezi-vel én is elő tudtam állítani. https://prezi.com/ipqx0axffh6g/efestival-2012/

  • DrPrezi szerint:

   Kedves József!

   Örülök, higy konkrét Prezi sis felkerült végre.
   Megnéztem a Prezit, mit felrakott.
   Ahol tovább lehetne fejleszteni az a kisebb képések (ugrálások). Ilyen sok ugásnál teljesen elvesznek a korábbi tartalmak, mert az agyunk nem tudja mihez kötni. (érdemesebb inkább kifelé zoomolni vagy kötésben)
   Érzékelhetőbb legyen egy összkép, legalább a témák szempontjából.
   A képek legyenek nagyobbak a képernyőn és egyszerre inkább egy legyen úgy tisztábbak a hatások.
   Igy elsőre 🙂

   Z.

  • A belinkelt prezentációhoz elég lett volna egy képnézegető is. Vizuálisan öncélú, a befogadó szemszögét nem figyelembe vevő.

 66. […] Bajok a Prezivel ; Petrányi-Széll András; PS:PRovocative!; 2013. november […]

 67. Mlinarics József – Lehet, hogy az a baj, hogy én soha nem a „fiúkat” akartam elérni, hanem a hivatalos utat használtam, a weboldalukon keresztül. És valószínűleg az elvárásunk is kicsit más: miután a fizetős verziót használom, elvárom, hogy a Prezi használatát lehetetlenné tévő problémákra néhány órán belül érdemben reagáljanak. De ez megint mindegy, és az is lehet, hogy egyedi eset vagyok. A lényeg ennél sokkal mélyebben van, és bocsáss meg, ha ezt mondom: a belinkelt prezentációhoz a Prezi nem adott hozzá semmit. Semmivel nem segítette jobban a megértést, technikailag pedig hátráltatta azt. (A Prezi például nincs felkészülve arra a helyzetere, hogy te 16:9 arányú képernyőn szerkeszted, azután 4:3 arányú projektoron vetíted. Neked kell erre felkészíteni az előadásodat, és ha elfelejted, akkor az egyik dia a vetítés közben belelóg a másikba. Ezért meg kell növelned a diák közötti távolságot.) Magával a prezentációval egyébként semmi baj, de az, hogy pörög és forog, és az, hogy ez _most_ tetszik, az egy ízlés és divathullám kérdése, ami viszont múlandó. (Mondjuk ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor felkapnak egy betűtípust, és néhány évig mindenki azzal tervez.) Ahogy elmondtam már többször: szurkolunk a Prezinek. Lehet, hogy egy második blogposztban összeszedem, hogy milyen fejlesztésekkel változhatna még pozitívabb irányba.

 68. Amíg az emberek lineáris prezikben tudnak csak gondolkozni, nem lesz szükségük igazán a Prezire

 69. Petrányi-Széll András Nem szeretném ismételni magamat, de ha még a javító szándék, vagy Prezi iránti üzleti érdek is vezérel, akkor is a Te cikkedet és az általa gerjesztett vitát nem tartom, hasznosnak, szakszerűnek. A Te cikked valós címe a „Bajok a Prezivel” helyett „Bajaim vannak a Prezivel” Nekem ez a bajom az írásoddal. Többen leírták itt is a vitában Prezi egy eszköz, mindenkinek olyan ahogy, amennyi ráfordítással tudja céljai érdekében használni. Lehetne jobb a Prezi, de hát sok mindenen lehetne változtatni az életben. Nosza rajta változtassunk, javítsunk! Én az ingyenes változatot használom, ott az általad felvetett képernyő probléma, ha jól láttom, már megoldott. Jobb oldalt fent a megosztás melletti bal oldali legördülő sávban Screen Ratio opció. De lehet, hogy tévedtem.

 70. M. Norbert szerint:

  Nem használtam még és nem is fogom. Az egyszerű slide-okban és az élményt adó előadóban hiszek…

 71. Petrasovits Zoltan szerint:

  Örömmel olvasom Mlinarics úr megfontolt marketing szakemberként a lényegre világított rá: „Bajom van a Prezivel” szólna a cim ami a közlő felelősség vállalását jelenti!

  Valakinek öncélúan reklámozásra, önmaga ismertségére forgatni a mások által közismert termék nevét, üzletileg etikátlan, sértő és megítélésem szerint, inkább öncélú mint építő!

  véleményed van a PREZ-ről? Hozzunk létre egy preziuser weboldalat és irjuk sorokba, akár egy hiba jegyzék, amit lecsekkolhatnka a Prezi mérnökei. Ez jó ötlet leeht, segit, épít és barátságos!

  Bizotsan rosszul esne a holnapi kreatívban egy főcím, miszerint: „Bajok vannak a PSProvocativenél…már nem értik az ügyfelek szavát…címmel… aztán kifejteném, mi az én személyes érdeksérelmem, ami vélt vagy valós, de hát a cím, hatásvadász…

  A szó éles fegyver:élet kioltására és emberek közötti harag keltésre alkalmas! Tegyétek meg, ne lövöldözzetek össze-vissza!

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Kedves Zoltán,

   Tudomásul vettem, hogy neked ez a véleményed.

 72. Mlinarics József – Az a helyzet, hogy az írás a blogunkon jelent meg, és itt érdemes tisztában lenni a műfajokkal. Nem a közgazdasági szemle a közlő médium, és nem is a TV Híradó. Tehát egy picit érdemes megnézni a környezetet, és utána vitatkozni. Hozzáteszem azt is, hogy bármelyik online napilap ma keményebben fogalmaz egy termékkel kapcsolatban. Nézz fel valamelyik vezető portálra, és olvass el néhány Windows, vagy mobil tesztet, és látni fogod. Miért lenne önös érdekem, hogy a Preziről írjak? Írtam már Shakiráról is, a művésznőről sem kellett volna? Ugyan már!

 73. Molnár József szerint:

  Körülbelül 1,5 évvel ezelőtt írt egy hazai IT véleményvezér egy publicisztikát a Figyelőben, miszerint azzal tudjuk támogatni a magyar startup cégeket, hogy használjuk őket és visszük a jó hírüket. Ez egy rossz megközelítés, ne azért használjunk/védjünk valamit, mert magyar, hanem azért mert jó. Ez ösztönözheti csak fejlesztésre az itthoni cégeket. A Prezi erre pont nem jó példa, mert egyszerre magyar és világszínvonalú, de azért felesleges körömszakadtáig védeni, mert hazai cég. Ha értelmes kritikát kapnak – amilyen ez is -, akkor annak csak örülhetnek. Nem hinném, hogy bárki is besértődne a cégnél, mivel profik

 74. Molnár József Egyetértek

 75. Petrányi-Széll András Sajnálom, hogy nem akarod érteni, „Bajok a Prezivel” cím használata és az ott megjelent tartalom, a vita moderálása elsősorban szerintem Téged, mint újságírót minősít nem éppen előnyösen, „Bajaim vannak a Prezivel” cím elegánsabb lett volna. 🙂

 76. Mlinarics József – Kedves József, a te véleményed szerint engem negatívan minősít a cím, mások véleménye szerint pedig nem. A kommentelők jelentős része hasonló tapasztalatokról számolt be: nekik nincs bajuk a címmel. A címadás joga viszont az enyém, és jó lenne, ha szakmai, nem pedig érzelmi alapokon ítélnéd meg. Ahogy kiemeltem számodra: ez itt egy blog, nem MTV Híradó. Viszont szerintem felesleges folytatnunk a vitát: szerinted megsértettem a Prezit, és csúnyán viselkedtem a céggel szemben, szerintem meg nem. Többször elmondtam már, hogy Prezi felhasználó vagyok, és pont 159 dollárnyival több jogom van véleményt formálni róla, mint neked. Hozzáteszem azt is, hogy nem, nem a saját bajaimat írtam le. Nem arról szólt a cikk, hogy szerintem milyen a prezi, hanem a saját prezis tapasztaltaimra alapozva általános problémákat írtam le, melyek a szolgáltatásuk lényegét is érintik. És hogy van-e jogom erről írni? Miért ne lenne? És hogy milyen szándék vezérel? Nem, nem vezérelt rossz szándék, sajnálom, ha neked ez jött le, viszont ezzel nem tudok mit kezdeni.

 77. Kedves András én soha nem mondtam, hogy megsértetted a Prezit. De egyetértek, fejezzük be itt most az eszmecserét. Lesz arra mód máshol személyesen.

 78. Pécsi Ferenc szerint:

  Kedves Mlinarics József, a „referenciául” megadott prezi éppen rossz példa. Éppen azt bizonyítja, hogy megfelelő szaktudás és háttér nélkül a Prezi sem képes csodákra, viszont „modorosságai” (az állandó zoomolás és forgás) rettentő idegesítőek. Nem szeretném megbántani, én is csak ilyen szintű (vagy még gyengébb) preziket csinálok, viszont nem csinálok, viszont ez is Petrányi-Széll András véleményét támasztja alá: a prezentácó-készítés is egy szakma. Végül egy pontosítás: A Prezit nem 20, hanem 30 millió ember használja. (Azt persze nem tudom, hogy ez regisztráltak száma-e, vagy valami más.)

 79. Kedves Pécsi Ferenc. Köszönöm az észrevételt, igazak a megálplításai. Én nem azért linkeltem be az eFestivalt, mintha az mestermű, jó példa lenne, sőt csak azt mondtam, hogy a Prezivel 6-8 órás munkával nagyon jelentős költséget takarítottunk meg. Lásd előbb. 🙂

 80. Királyházi Henriett szerint:

  Sziasztok!
  András, egy rövid történet: bevallom a fejem tetejére álltam, amikor valaki megkért, hogy használjam ezt az IZÉT! így indultam! Aztán rájöttem, úgy két éve, hogy több dolog számomra mint kommunikációval foglalkozó szakasszonynak nem kóser! Felhívtam a fiúkat, küldtem számukra egy 15 pontos kérdéssort, azzal, hogy javítani kell! Ezek után Somlai Fisher Andrásék írtak számomra egy rövid levelet, és két napon belül szembe találtam magamat a fejlesztő csapattal, mondván: Szia Henriett! Még egy PR-os sem szólt, hogy bizonyos fejlesztési igényekre szükségünk van… Leültünk, beszélgettünk! Azóta ha gondom van, jelzek számukra, ők nézik, korrigálják. Te jó szakember vagy András, de lényeges szempontot nézzünk: kishazánkban még csupán egy éve terjednek azok a tanfolyamok, amelyek ezt a technikai alkalmazást tanítják. Való igaz, Microsofthoz szokott felhasználók számára- pl. nekem is- nehéz volt megtanulni… de ezt is el lehet sajátítani! A vállalat image és a termék alkalmazás az két téma:) Ugye nem haragszol meg az őszinteségemért, de most egy kicsit összemosod az öncélú fejlesztést és egy új dimenziót:) a Prezi sztem csak egy két dimenziós átmenet… mi lesz, ha ugyanezt majd a térben is el kell tudnunk helyezni:)

 81. Királyházi Henriett szerint:

  A Prezi használatának sajnos néha emberi képesség okai is vannak, amelyről nem beszélnek: az emberi gondolkodásban vannak sémák. Nem mindenki tud struktúráltan gondolkodni, vagy térlátásban… és hasonló kérdések is felmerülnek, mert az emberi képalkotási és látvány/logikai technológiai agyi felbontás eltér. Érdekes, hogy erről sose beszélt még senki a prezi esetében. De miért? András javaslom, keresd meg direktben a srácokat, és akkor rövidre zárhatod velük a kérdéssort, mint én! Sztem ahelyett, hogy ebből cikket gyártunk ha jó eszközt akarunk fejleszteni, akkor ülj le velük Te is. Ha kell segítek!
  Köszi H

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Kedves Henriett,

   Köszönöm a hozzászólásod. Sok mindenben igazad is van, és örülök, hogy jó a kapcsolatod a Prezivel. Viszont ugyanezt a szerepet nem tudod rám is alkalmazni. Nem feladatom, kötelességem a Prezis fejlesztőkkel beszélgetni, és nem is nagyon van rá időm. Henriett, én 5 évig voltam IT újságíró, mielőtt pr-ügynökség vezetővé váltam volna, blogot pedig szintén több éve vezetek. Szakcikkeim folyamatosan jelentek meg az elmúlt évek során több helyen, és a 10 év alatt több tucat konferencián tartottam előadást. Namost ezt nem azért mondtam el, mert ez jogosítana fel az önálló, szabad és független véleményalkotásra, hanem azért, hogy neked, mint hozzászólónak megvilágítsam a szerző személyét. A cégtől független véleményalkotásra akkor is jogom lenne, ha ez lett volna életem legelső blogbejegyzése.

   Tudod ez kicsit olyan, mint az, hogy látod, hogy a magyar foci (bocsánat, labdarúgás) egy kalap penészvirág. Megírod ezt a blogodban, vagy a lapodban, mire egy hozzászóló azt javasolja, hogy „ha már ennyire kritizálsz, miért nem öltözöl melegítőbe hétvégén, és mész le a pályára, aztán segítesz a fiúknak szögletet tanulni?”. Hát azért, mert nem a dolgom. Vásárló vagyok, fogyasztó. Meg blogger és kommunikációs szakember. Tehát csinálom azt, ami az én dolgom.

   Jól csinálom, rosszul csinálom? Megharagszanak vagy nem haragszanak? Korrekt voltam vagy unfair? Ez is más kérdés, de a szerepemen ebben a tekintetben nem szeretnék változtatni.

 82. Gergely Herpai szerint:

  Kedves Mlinarics József, ha András nem egy blog oldalon, illetve a Facebookon osztja meg a Prezivel kapcsolatos negatív tapasztalatait, hanem történetesen bármelyik jelenleg népszerű hírportálon, mint hivatásos újságíró adta volna a „Bajok a Prezivel” címet az általad javasolt „Bajaim vannak a Prezivel” helyett (ami egyébként borzalmas), még akkor is teljesen korrekt lett volna az ő címadása. Bármilyen furcsának is hangzik talán számodra, de az újságírás és a tesztelés még mindig objektív műfaj, ahol az újságírónak nem hogy lehetősége, de feladata is, hogy pressziók nélkül, szabadon elemezzen, kritizáljon és ideális esetben nem kell huszonötször leírnia, hogy „szerintem”, „az én tapasztalatom alapján”, meg hasonló „bocs hogy élek” „szabadkozásokat”. És igen, még magyar termékek esetén is ez a nagy helyzet. 🙂 Na most András elég világosan kifejtette, hogy egy blogoldalról van szó, ahol egyébként is nagyjából azt ír, amit akar, ráadásul még színvonalas is volt az írás. 🙂 Megkockáztatom, hogy az általad is említett Prezis „fiúk” is hasznosnak találták a kritikát. Szóval igazából nem értem a problémádat.

 83. Prezi Queen szerint:

  Ahogy mindent lehet jól és rosszul használni, a Prezit sem elég technikailag ismerni, de jól is kell tudni alkalmazni. Ez részben a felhasználó felelőssége és egyfelől a szoftver ismeretét (1), másfelől világos logikai (2) és kreatív vizuális (3) gondolkodást feltételez. Nem mondom, hogy mindez pikk-pakk megy, különösen miután – ahogy valaki helyesen írta – a PPT megfelelően lebutította a prezentációs gondolkodást.

  1. A szoftver technikai ismerete elengedhetetlen, és ebbe bele kell tolni egy kis időt, tény, hogy vannak trükkök és kissé nehézkesebb megoldások is itt-ott.
  Tapsztalatom szerint ezt egy néhány órás térningen könnyen elsajátítja a legtöbb ember. Én idén már sok embert tanítottam meg ennyi idő alatt jó középfokon prezizni, és utána már nem kellett őket tanítani, mert nagyjából innentől a Prezi már nem szenvedés (valljuk be, eleinte sokan megizzadtunk…), hanem játék. Sokakat látok, akik egyszerűen azért szeretik csinálni, mert visszahozza az gyermeki önfeledt alkotás örömét. Szerintem ez megfizethetetlen érzés.
  És szerencsére a szoftver őrült tempóban fejlődik.

  2. Emellett a Prezi rákényszerít arra, hogy tisztán megfogalmazzuk az üzenetet és az összefüggéseket. Ez sokszor frusztráló, de ez nem a Prezi hibája… PPT-vel könnyebben el lehet mosni, ha ezeket nem látjuk tisztán – de ha tiszteljük magunkat és a közönségünket, akkor ezt nem lehet megúszni.

  3. Sok évig tanítottam múzeumpedagógiát, most pedig prezi designerként és trénerként is azt tapasztalom, hogy a vizuális gondolkodás fejleszthető, és ebben a Prezi nagy motivációt és segítséget jelent. Nem mondom, hogy mindenkiből csúcs Prezi designer válik, de szerintem középfokú felhasználói tudással is szép és nagyon hasznos dolgokat lehet létrehozni.

  És igen, igaz hogy a szoftver még nem tökéletes, de szerintem ez olyan, mint egy kapcsolat: ha látjuk is a másik hibáit, hajlandóak vagyunk áldozatokra, mert a nagy egész szempontjából bőven megéri!

 84. Királyházi Henriett szerint:

  Kedves András, köszönöm a válaszodat!
  Nem kell bemutatkoznod, mert nagyjából ismerem a hazai Pr és kommunikációs világ apraját és nagyját, így a Te munkásságodat is:) Nem térnék ki arra, hogy 1986 óta tisztában vagyok a programozással, és számos online/telekommunikációs cég indulásában, üzleti hasznosításában játszottam – nem hivatalosan – szerepet, s néhány évet eltöltöttem internetes újságírók és kiadók társaságában! Tapasztalatom: egy dolgot mindig elfelejtenek a fejlesztés során a fejlesztők: a felhasználó szemével nézni saját alkotásukat! Hidd el, nem kell időt rááldozni a kapcsolattartásra:) A véleményed elmondása máris termékfejlesztés, s mindannyian tudjuk, hogy e területen szinte egy-két héten belül újdonságok jelennek meg, s bizony rövid időintervallumokban kell újítani!….:)) S bizony a felhasználóknak kell fejleszteni, és átalakítani, mert öncélú fejlesztéssel lehet csilivili projekteket alkotni…de minek?
  Az okos netes csapatok pl. nézik a blogokat/online médiasajtószemlét és ezáltal figyelik a felhasználók reakcióját problémáikat… én azt hiszem, hogy a te véleményed is már eljutott Laufer Laciékhoz. 🙂 Csak más kérdés, hogy miért gondolkodunk hangosan:)vagy végiggondoljuk, hogyan lépjünk velük csendben kapcsolatban! Köszönöm, olvastam a másik írásodat, és azt hiszem a véleménycsere, amit folytattunk hasznos lehetett mindannyiunknak! Na mire jó a közösségi média!

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Szia Henriett,

   A hangos gondolkodásnak van előnye: a közösség erejének a kihasználása. A kommentekből – és nem az én eredeti írásaimból – sokat lehet tanulni! Ezért érdemes hangosan beszélgetni.

   Említettem egy ponton a Zendesket, egy terméktámogatási rendszert, amit érdekes módon a Prezi is használ. Ennek a rendszernek van egy közösségi oldala, a Feature request (funkciók kérése) modul. A használatával bárki javasolhat funkciót, és azután a közösség tagjai szavazhatnak, hogy teszik-e nekik. A legtöbbet igényelt funciókat pedig a cég elkészítheti.

   Ezt a funkciót használni vagy nem használni egy attitűd kérdése. Az Insightly (online CRM rendszer) például használja, a Prezi nem.

   Ezen az attitűdön érdemes változtatni, mivel ha a közösség beszélgetéseit a cég nem tereli egy általa meghatározott mederbe, attól még a közösségi beszélget.

   Sokkal jobb moderálni, buzdítani, a beta tesztelőkből egy közösséget és csapatot kovácsolni, és felszívni a tudást, mint ülni követni az eseményeket. Ehhez természetesen csapatra van szükség, amely moderál, buzdít, közösséget épít és válaszol. Én remélem, hogy ezt hamarosan felismerik mások is.

   Érdemes egy pillantást vetni az említett Insightly feature request fórumára: https://support.insight.ly/forums

 85. Selmeci István szerint:

  Jó sok amatőr és hozzáértő véleményt írtak itt jó sokan – nagyjából össze is állt a prezentációs tudomány
  mindenféle aspektusa. A vitaindító írás meg – nem tudom, hogy szándékosan vagy véletlenül – detonátorként
  hatott a prezentációs témában érdekeltekre és érdeklődőkre. Azt meg különösen jóleső érzéssel konstatáltam, hogy a többség jól érzi/értékeli a Prezi helyét a prezentáció-készítésben.

  De visszakanyarodva az eredeti témához (Bajok a Prezivel), én ehhez még hozzátennék egy-két meglátást.
  Szerintem a Prezivel sokkal nagyobb bajok vannak, pontosabban rövid úton lesznek, mint néhány technikai
  probléma. Az igazi akna abban van, amiről András is ír a „Nem értesz hozzá” részben – csak nem az a baj,
  hogy a Prezihez nem értünk. Ahogy én látom, a probléma alapja következő:
  A Prezi egytermékes vállalkozás. Életpályája hasonló lesz, mint pl. a közösségi oldalaké:
  – valami jó ötlettel, formával indul,
  – hirtelen sokan rácuppannak (az ún. gyors követők),
  – aztán a növekedés lelassul, és
  – ha nem történik valami újabb tuning, akkor belesüllyed az egy a sok közül helyzetbe.

  Én jó pár éve foglalkozom a prezentációk lelkivilágával”, anyaggyűjtés közben nagyon sok előadást gyűjtöttem már be (termékbemutatóktól toborzókon és államvizsgákon át a tudományos konferenciákig) – ezek
  között mindenféle technológiával, így Prezivel támogatottak is vannak. Az elmúlt 3 évben EGYETLEN egy
  olyan prezis előadást láttam, ami jó volt – a többi a szokásos lagymatag, zavaros fércmunka. Nem akarok
  személyeskedni, de van itt a blogon is olyan hozzászóló, aki kissé nagy mellénnyel nyilatkozik, miközben nem
  ért a prezentáció-tervezéshez – én láttam több (powerpointos és prezis) előadását is, és nagyon
  felejthetők voltak (vigaszul (?): láttam prezis bennfentes ugyanilyen felejthető prezis előadását is).

  A Prezi elég spéci helyzetben van, ugyanis a piacát együtt alkotják az előadók és a közönség. Az előadók a
  prezentációkat készítik, a közönség meg nézi, hallgatja. Az előadások nagy része viszont ugyanolyan
  gyászos, mint korábban – ezt érzik az előadók és érzi a közönség is. Szóval hamarosan nyilvánvaló lesz, hogy nem az eszközön múlik. Akkor meg minek áldozzanak annyi időt rá (a Prezivel azért sokkal nehezebb a szokásos „2 óra” alatt vetítést „összedobni”, mint a PowerPointtal). Az előadók nem elhivatott része elpártol, a közönség soraiból kinövő új előadók pedig vagy használják, vagy nem. A jelenlegi felállás inkább a „vagy nem” irányába terel.

  Szóval, a Prezi hamarosan eléri a telítettségi szintet, a technika elveszti az újdonság varázsát – más (a lényeg!) meg még mindig nincs sehol. Hamarosan elérkezik az idő, amikor valamiben megint villantani kellene – és ez nem a szoftveroldal. Erre viszont ebben a felállásban nincs sok esélyük – még mindig a technológiával vannak alapvetően elfoglalva, ami azért szép feladvány, ismerjük el, de a jövő most nem ezen múlik.

  HACSAK …

  Ezt a blogot ma találtam, de úgy két-három héttel ezelőtt már megpróbáltam megkeresni őket egy ilyen „hacsak-kal”. Próbálkoztam a contact oldalukon, próbálkoztam az egyik teamtag közös ismerőstől kapott
  email címén keresztül – még annyi reakció sem volt, hogy kösz, de kösz nem.

  Akkor meglátjuk 1-2 év múlva.

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Kíváncsian várjuk a fejleményeket. Mindenesetre kíváncsian várjuk a jövőt….

 86. Mályi Gábor szerint:

  Tisztelt András!

  Mélységesen egyetértek az Ön által leírtakkal, mindehhez azt még hozzátenném, hogy egyáltalán nem ingyenes.
  Igen komoly erőforrásokat igényel, már hardver szinten is, nemhogy a többi, amit Ön is részletesen leírt. Nagyon sokat foglalkoztam informatikával, meg is utáltam kellőképpen -, és sajnos nagyon egyetértek az „átverés” szó használatával.
  A jövő semmi jót, illetve semmi mást nem hoz, mint ami most van. Nem látom mi kényszerítené a Prezi tulajdonosait arra, hogy változtassanak…
  Tisztelttel: Mályi Gábor

  • Petrányi-Széll András szerint:

   Kedves Gábor,

   Reméljük, hogy a piac majd rákényszeríti őket a változásra, változtatásra, pozitív irányba. Mindenesetre köszönöm a hozzászólását!

   • Kónya Mihály szerint:

    Kedves András!

    A cikk tetszett és egy esetleges 2. részt – ennyi idő elteltével már lehet létjogosultsága – a változásokról is szívesen elolvasnék. Illetve érdekelne, hogy napjainkra hogyan változott a Prezi jelentősége a piacon?

    Tisztelettel: KM

    • Petrányi-Széll András szerint:

     Nagyjából leszoktam a Prezi használatáról, ezért kevésbé követem a fejlődését. A kérdésekre így sajnos nem tudok válaszolni, de amennyire tudom, nagy újítás nem történt. Feltételezem viszont, hogy most is biztosítanak ingyenes verziót vagy próbaverziót, tehát „tét nélkül” is lehet próbálkozni! 🙂

 87. Szathmáry Zsolt szerint:

  Remek írás, de azért azt ne felejtsük el, hogy ha valaki nem tud prezentációt készíteni, az nem a Prezi hibája!

 88. Kónya Mihály szerint:

  Üdv!
  Eddig nem volt szükségem a Prezire ezért elkezdtem informálódni a témában. Igy találtam ezt az oldalt is. Sajnos az utolsó HSZ is több mint 2 és fél éves pedig érdekelt volna, hogy az évekkel ezelőtt felvetett problémákra születtek-e időközben megoldások. A Prezzip nevű oldalt is megnyitottam, hogy belekukkantsak viszont ők idén májusban lehúzták a rolót….

 89. Béla szerint:

  Egy túlhájpolt fos pont mint a legtöbb kamu startup aki a hangzatos marketingre öli a kockázati befektetők pénzét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bajok a Prezivel
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja, hogy sütiket használjunk.