A Prezi és a foci
Bajok a Prezivel
2013-11-15
Amikor benézzük a határidőt
2013-11-28
Bajok a Prezivel
2013-11-15
Amikor benézzük a határidőt
2013-11-28

A Prezi és a foci

A magyar labdarúgás hosszú évek óta a béka feneke alatt van, ez egy tény. Mégis rengeteg szurkoló van, aki még hisz a csodában: egyszer feltámadunk, és újra világszínvonalú lesz a hazai foci. De mi köze mindehhez a Prezinek?

Semmi, mondhatnánk. Kommunikációs szempontból azonban mégiscsak sok, mivel úgy tűnik, a Prezi a magyar start-upok „focijává” vált abból a szempontból, hogy aki rosszat mer róla mondani, azt kiközösítjük és gonosznak tekintjük.

Persze a Prezi közel nem annyira rossz, mint a magyar labdarúgás, sőt! Egészen jó, még akkor is, ha szemmel látható betegségekkel küzd, melyeken túl kellene lépnie. A Bajok a Prezivel című írásomra érkező hozzászólások és figyelem kapcsán úgy döntöttem: megosztom, hogy szerintem hogyan lehetne a Prezi még jobb, mint amilyen most.

A motor és a motoros

A flashre történő alapozás egyértelműen hátrányt jelent a Prezi számára, hiszen egyre több baj van annak kompatibilitásával, ahogyan új és új platformok jelennek meg. De nem ez a legnagyobb probléma az alapműködésben. A Prezi ötlete, hogy zoomolni lehessen a prezentációkban, nagyszerű gondolat. Az ötlet megvalósításán azonban arányaiban túl sok programozó és túl kevés más szakember dolgozott.

Így a Prezi motorja és a felhasználó közötti kapcsolat nagyon közvetlen. Gyakorlatilag „az effekteket programozza a felhasználó”, és ezt nem szó szerint, hanem a felhasználás érzete értelmében kell érteni. Nincs mediálóréteg, ami leforgatná a felhasználó utasításait a megjelenítésbe. Ez okozza például azt, hogy a szövegesként bevitt információt képpé alakítja a megjelenítés, és amikor .pdf-et exportálunk, akkor a karakteres szöveg elveszik.

A szöveggel – a legtöbb prezentáció igen fontos elemével – a Prezi nem csinál tulajdonképpen semmit. Pedig mennyire egyszerű lenne .txt fájlként vagy Word formátumban exportálhatóvá tenni!

Még egy lépéssel távolabb kellene vinni a motorost és a motort, és be kellene illeszteni rétegeket a felhasználó és a megjelenítésért felelős felület közé. Például egy réteget, ami a szövegeket tárolja.

Emellett a Prezi lehetne nem csupán egyetlen, hanem akár 4 szoftver (vagy platform) is, méghozzá a legfontosabb funkciói szerint.

Az előadás teljessége

Minden prezentáció létrehozása jól tagolható különböző folyamatokra. Az első ezek közül az előadás tervezése, melyre a Prezi jelenleg egyáltalán nem koncentrál: kapsz egy üres vásznat, és csinálnod kell vele valamit.

A második az előadás diáinak elkészítése, a technikai összepakolása az információknak. Ez most a Prezi.

A harmadik lépés az előadás bemutatása, amelyre szintén nem vagy alig koncentrál jelenleg a szolgáltatás. Egy igazi Prezi Player nem csupán az elkészült előadást jeleníthetné meg, hanem rengeteg pluszinformációval segíthetné az előadót. (Hátralévő idő, következő slide, jegyzetek stb.) Ehhez meg kellene fogni a mostani lejátszót, és beágyazni egy másik, nagyobb alkalmazásba.

Végül a negyedik lépés a prezentáció utóélete: megosztása másokkal, kivonatolhatóvá, indexelhetővé és kereshetővé tétele, gyűjtése stb.

Van persze nulladik lépés is, méghozzá az ötletadás a prezentáció tervezéséhez: a szolgáltatás felöltöztetése szép köntösbe.

A Prezi az első és a harmadik lépésre szinte egyáltalán nem koncentrál, a negyedikre és a nulladikra pedig félig-meddig. Nézzünk bele jobban, hogyan lehetne javítani az egyes részeken!

A Prezi tervezése

Az emberi gondolkodás olyan, amilyen. Lineáris vagy éppen összevissza ugráló, teljes vagy tökéletlen. Mivel hosszú évezredek folyamata során alakult ki, közvetlenül megváltoztatni valószínűleg nem tudjuk.

A Prezi viszont üres vásznat ad, melyre feltervezheted a mondanivalódat, és a legtöbb ember számára ez egy nagy kihívás. Ha létezne mediálóréteg a Prezi megjelenítése és a felhasználó között, a Prezi előre bekérhetne információkat: hány fejezetre tagolható a mondanivalód? 5-re? Akkor válassz az 5 nagy „akármi” készletből, amelyekbe belezoomolva fejtheted majd ki az előadásod.

Hiszen pont a zoomolás lenne a Prezi lényege, miközben a zoomolást a prezentációk túlnyomó többsége csak megjelenítésre, effektként használja, nem pedig a mondanivalójának összefogására. Ahogy Pécsi Ferenc fogalmazott: a Prezi a gyakorlatban ettől modorossá válik. Minden mozog, miközben a mozgásnak semmi funkciója. (Miért is nem kikapcsolható?)

A tervezést tehát segíteni kellene azzal, hogy a felhasználónak sablonokat adunk. A sablon figyelmeztethet olyan dolgokra, hogy „minden előadásnak szokott lenni összefoglalója. Válassz egy összefoglaló sablont”, vagy „minden előadónak szokott lenni névjegykártyája és bemutatkozása. Ide írd be a kapcsolati adataidat, és mi QR kódot generálunk belőle. Ide tedd be a LinkedIn profilod linkjét”. Ezek a sablonok jó, a cselekvést segítő sablonok.

Azonosítani kell az előadások közös pontjait (vannak), és lehetővé kell tenni, hogy a felhasználók egyszerűen és gyorsan kitöltsék ezeket. Rögtön jobban fogják szeretni a Prezit.

Ha pedig a felhasználó semmiképpen nem akar elrugaszkodni a linearitástól, akkor fenéken szükséges billenteni és figyelmeztetni. (Kikapcsolható, nem tolakodó) varázslókkal, párbeszédekkel rá kell venni, hogy többszintű előadásokat tervezzen, és hatékonyan használja a zoomolást. (Lásd később, az előadás segítése résznél.)

Minimodulok

A prezentációk tervezését segíteni lehet akár behúzható minimodulokkal is. „Szeretnék nyitni egy új önálló témakört, amibe néhány gondolatot tennék bele” – mondja a felhasználó. A Preziben viszont mindez rettentően manuális, miközben nem biztos, hogy nem lehetne másképpen megvalósítani.

Az egyes témakörök kerülhetnének például önálló tabokra vagy önálló miniprezikbe, melyeket a felhasználó később összefűzhetne, egymás alá és fölé rendezhetne.

Prezi a Preziben, ez lenne a lényeg.

Az alkotói szabadság növelése

Miközben a Prezi a legkreatívabb prezentációs eszköz, nem ad lehetőséget a szabadkézi rajzolásra, a közvetlen (Prezibe történő) hang- és képrögzítésre, nem lehet vele képernyővideókat sem rögzíteni. Természetesen ez mind megtehető egy külső szoftver segítségével, viszont erre a legtöbb felhasználó képtelen.

Az előadás segítése

Ezt a gondolatot már részben kifejtettem: szükség lenne egy prezentációs szoftverre. Nem prezentációkészítő szoftverre, hanem prezentációs szoftverre. Hol van?

Szeretném látni az előadás közben a saját képernyőmön (telefonomon, tabletemen) a jegyzeteimet, hogy mennyi idő van hátra az előadásból. Klassz lenne, ha egy gombbal adaptálni tudnám a prezentációmat a fényviszonyokhoz: miért is ne tehetném egy kattintással inverzzé?

A poén kedvéért még olyan funkciókat is betervezhetünk, mint az „alvó nézők felébresztése idétlen hang lejátszásával”, „diákok megzavarása iskolai csengőhang lejátszásával”.

Ha pedig komolyan vesszük ezt a funkciót, akkor lehetne tervezni egy külön „slide pool-t”. Azoknak a diáknak, melyeket a prezentáció során valahol elő fogok venni (vagy nem), de még nem tudom, hogy hol fogom elővenni őket. Van 12 darab F billentyűm, lehetne 12 darab bármikor elővehető slide-om. Ha megkérdezik, beszélek róla, ha nem, akkor nem. Az élő prezentáció ugyanis ilyen: van benne véletlenszerű elem.

Ugyanez igaz a történetmesélésre.

A történetmesélés szinte soha nem lineáris. Sőt! Sokszor a végétől indul, aztán az elején keresztül mesélődik el a történet közepe, majd újra a vége. Ráadásul a hallgatóság is részt vehet a történet mesélésében: az előadó például megkérdezheti, hogy melyik szállal folytassa a történet kibontását, a hallgatóság pedig szavaz. Ehhez viszont a Prezinek történetszálakat kell kezelnie, ami megint csak a Prezi a Preziben gondolathoz visz minket vissza.

Miközben a Prezi készítői azt várják az előadótól, hogy szakadjon el a linearitástól, a diák lejátszása jelenleg kizárólag lineárisan lehetséges.

A kontinuitás megteremtése

Ahogy korábban elmondtam, a Prezi botrányosan (vagyis sehogy) nem kezeli a vállalati arculat kontinuitását. A Prezi betűtípusai jönnek és mennek, miközben a vállalati arculat állandó marad. Törekedni kell rá, hogy egy ma tervezett Prezi 5 év múlva is lejátszható, újra megnyitható és értelmesen módosítható, szerkeszthető legyen.

Illesztés a webes ökoszisztémába

Más szoftverek készítői mind arra törekednek, hogy a terméküket minél szélesebb körben, minél jobban illesszék az aktuális webes környezetbe. Érdemes egy pillantást vetni mondjuk a Zendesk alkalmazásokra itt: https://www.zendesk.com/apps

Az látható, hogy a Zendesk mindent megtesz azért, hogy kooperáljon más népszerű appokkal, és nem a Zendesk az egyetlen. Tulajdonképpen mindenki ezt csinálja. Foglalkozni kell azzal a gondolattal, hogy milyen más szolgáltatásokba lehetne beágyazni a Prezit, és hogy a Prezibe milyen más szolgáltatásokat lehetne behúzni (mondjuk a Picasa webalbumokat és vagy 20-30 más hasonló szolgáltatást).

Kooperálni kellene tehát: lehetővé tenni, hogy a prezentációimat a Dropboxomba, SkyDrive-omba mentsem, és így tovább. Rengeteg lehetőség van, melyek közül a Prezi eddig szinte egyet sem ragadott meg.

A Prezik utóélete

A Prezik utóélete rettenetesen jó kérdés. Letölthetném például az összes prezentációmat egyben a WeTransfer segítségével. Vagy letölthetném az összes prezentációm szöveges kivonatát egyetlen .zip fájlban, mely sok szöveges dokumentumot tartalmaz.

Kereshetővé lehetne tenni a Prezik tartalmát. Lehetne tematikus prezi csatornákat indítani (top 5 prezi a fogyókúráról, top 5 prezi a globális felmelegedésről).

A csatornák kiemelésével a Prezi társadalmi szerepet is vállalhatna: emberi és állati jogok védelme, életmód stb.

„Kommentelni” lehetne az aktuális társadalmi eseményeket. Amikor kitör az arab tavasz, akkor előkerülhetnének az arab történelemről készített prezik.

A Prezi egy tartalomszolgáltatóvá válhatna, ezt fel kell ismerni és ki kell használni!

Közösségfejlesztés és saját ökoszisztéma

A Prezi jelenleg egy eszköz, és nem egy platform. Hosszú távú sikeréhez mindent meg kell tennie, hogy platformmá váljon. Érdemes megnézni a WordPress sikerét, melynek az egyik legfontosabb oka, hogy a WordPress mindent megtett azért, hogy másoknak pénzkereseti lehetőséget teremtsen.

A Prezi foglalkozhatna grafikusok és kiemelt szerzők bemutatásával. Összefoghatná a designügynökségeket. Összekapcsolhatná a vállalkozói és a megrendelői oldalt. Ezt mások rettentő sikeresen tették már meg.

Hosszú távon pedig ott a jogdíj kérdése: a legtöbbet megtekintett prezentációk után akár jogdíjat kaphatna a szerző. Ha a CNN belinkel egy prezit, jogdíjat fizethetne érte.

Ehhez rettentő sokat kell tenni a közösségfejlesztés érdekében, és ki kell alakítani egy saját gazdasági rendszert, ahol a pénz nem egyetlen irányba mozog.

Végszó

Akármilyen nagy már most is a Prezi, mégis kialakulófélben lévő cég és szolgáltatás ma még. Az igazi munka most kezdődik. Hozzáteszem, hogy ebben az elemzésben kizárólag a jelenlegi szolgáltatás magját érintő kérdésekkel foglalkoztam, és így nem érintettem olyanokat, mint a felhasználói lojalitás növelése vagy a márkakiterjesztés kérdése.

Utóbbi kapcsán, ha egy pillanatra belegondolok, a Prezinek hardvergyártóvá (is) kellene válnia, vagy legalábbis szorosan kooperálni egy hardvergyártóval. Az említett többszálú történetmesélés segítése, az „egyéb”, a történetbe nem beleszőtt, de elkészült diáknak a hallgatóság pillanatnyi igényeitől függő behúzásának a lehetősége ugyanis így biztosítható: egy összetett, de ergonomikus hardver segítségével.

Sok sikert, Prezi! Kívánom, hogy ne jussatok hasonló sorsra, mint a magyar labdarúgás.

21 Comments

  1. Mlinarics József – Remélem, hogy ez már építő kritikának számít. 🙂

    • Köszönöm. Szerintem nagyon jó, hogy összeszedted. Remélem a vita tovább segíti a Prezi felhasználók, valamint fejlesztők közös érdekekre alapozott együttműködését, amely mindenkinek egyaránt fontos, hasznos 🙂

  2. Pécsi Ferenc szerint:

    Nagyon nem értelek. Nagyon jól mehet a cégednek, ha ennyi értékes tippet adsz a Prezinek – ingyen:)

  3. Pécsi Ferenc szerint:

    Abból, amit leírtál olyan érzésem van, hogy a Prezi ott tart, mint néhány évvel ezelőtt az NNG (hogy egy másik magyar gyökerű céget említsek.) Volt egy sikeresen induló termék, de idővel látszott, hogy sokáig nem folytatható az eredeti irány. Akkor kínlódtak, váltottak, most meg hihetetlen sebességgel fejlődne. A Prezit évek óta reszelik, de onnan, hogy egy Flash alapú zoomolható izé nem tudnak továbblépni. Leginkább csak olyan fejlesztések történtek, hogy azért kicsit „szelídebb” legyen, jobban hasonlítson a Power pointhoz. Nem tudom, milyen a csapat összetétele, de úgy látom, mintha a siker, az üzleti nyomás visszafogná a kreativitást. Sokkal jobban kellene figyelniük a profi előadókra, együtt új dolgokat kitalálni.

    • Tök őszintén szólva nem tudom, mert nincs velük semmilyen kapcsolatom. Szerintem ilyenkor az történik, hogy aki benne van valamiben, az beszűkül, és kívülről sokkal jobban látszanak a dolgok. Egyébként Parkinson Professzor Törvényei szerint egy új székház nagyon veszélyes a cég életére nézve. El tudom képzelni, hogy az alapítók már unják a termékfejlesztést, ezért más dolgokkal játszanak. Rollereznek az irodaházban, konferenciákat szerveznek, ilyesmi. Ezt szabad, hiszen az övék, de gondoskodni kell egy helyettesítő menedzsmentről, aki viszi kőkeményen a termékfejlesztést. De ez tényleg csak tipp, nem látok bele az életükbe.

  4. Bogár Bence szerint:

    andrás, kíváncsi vagyok, mi a célod ezzel az írással?

    • Mi lenne? Megírtam ezt, és megyek tovább. Ha elkezdek valamin gondolkodni, akkor nyomja az agyam, és általában kiírom belőle egy idő után. Ezért blogolok – nem csupán a Preziről, hanem sok minden másról is.

    • Bogár Bence szerint:

      azért kérdeztem rá, mert sok jó gondolat ellenére számomra abszolút céltannak tűnik. pár sor elolvasása után lescrolloztam a végszóig és nem találtam benne „akciótervet”. ha szerinted probléma van a prezivel, akkor szerintem nem csak azon érdemes elgondolkodni, hogy miken kellene változtatni, hanem azon is, hogy hogyan? hisz márai sándor óta tudjuk: „ötlete a kutyának is van”. a focival való összehasonlítás pedig egészen megmosolygtató eme hír tudatában: https://goo.gl/nJsGjH.

    • Az a helyzet, hogy a felhasználók száma ma már nehezen minősít bármilyen szolgáltatást. Miért keresel akciótervet az írásomban? Ki mondta, hogy ott kellene lennie? Semmi közöm sem a Prezihez, sem a konkurenseihez, egy független, gondolkodó marketing blogger írását olvashattad arról, hogy miként lát ő külsősként egy webes szolgáltatást. Egy akcióterv készítése munka, idő és energia. Miért csinálnám, van így is elég dolgom. A gondolataimat szabadon használja mind a Prezi, mind a konkurensei, egészségére mindenkinek, akit érdekelt. De számonkérni rajtam az akciótervet teljesen inadekvát.

    • Bogár Bence szerint:

      máshogy gondolkodunk. szerintem semmi értelme sincs ötleteket bedobálni, mert a megvalósításon (akcióterven) múlik minden. rendes dolog, hogy időt és energiát szántál az ötleteid összegzésére, de 30 millió felhasználó mellett, gyűlik bőven elég adat ahhoz, hogy tudja a prezi csapata merre érdemes továbbhaladni. ha pedig nem értesz velük egyet, nem az az egyetlen alternatíva, hogy valamit nem csinálnak jól, az is lehet, hogy nem neked szól a termék.

  5. Hát, a gondolkodást nem tudom félre tenni, és ma reggel volt egy órám, hogy megírjam, délután pedig még egy fél, hogy kijavítsam. 🙂

  6. Hedvig Bartha szerint:

    a kedvemert probald meg nekik ezt eljuttatni, annyira konstruktiv a kritikad, biztos vagyok benne, hogy ertekelnek, szuper jol osszefoglaltad

  7. Hedvig Bartha – Kinyomtassam, és feladjam postán „ámerikába”? 🙂

  8. már ígyis olvasták 😛

  9. Laszlo Laufer – Laci, te ugye a Prezinél dolgozol? Hátha van valami, amit használni tudtok, az előzőhöz elég sok a kommet, és elég sok mindent mondtak az emberek…

  10. Tamás Sóstói szerint:

    Ebben már van építő jellegű tartalom, kár, hogy csak másodszorra érkezett meg. De a felfelé ívelő Prezit a magyar labdarúgással… 🙂

    • Kedves Tamás, a magyar labdarúgás mindig felfelé ível, most is. Azt pedig nem tudhatjuk, hogy a Prezi felfelé ível-e, mert csak a felhasználószámokat látjuk. A fizetős felhasználók arányát, az előfizetések megújítási arányát már nem látjuk. Azt sem látjuk, hogy egy felhasználó átlagosan hány prezentációt készít, stb. Szóval maradjunk abban, hogy kívülről azt lehet látni, hogy sokan regisztrálnak a Prezire. Aztán majd néhány év múlva azt is látjuk, hogy ez mit is jelentett pontosan. Egy kicsit emlékeztetnélek az iWiW-re… A web gyors. Néhány hónap alatt megfordulhat egy cég vagy szolgáltatás sorsa…

  11. Gábor Török szerint:

    „A Prezi foglalkozhatna grafikusok és kiemelt szerzők bemutatásával. Összefoghatná a designügynökségeket. Összekapcsolhatná a vállalkozói és a megrendelői oldalt. Ezt mások rettentő sikeresen tették már meg.”

    https://prezi.com/experts/

  12. Szabó István szerint:

    Tényleg nagyon jól összeszedted a lehetséges továbblépési irányokat a prezi számára, prezi felhasználóként például engem is bosszant amikor a ctrl+c és ctrl+v billenyűkombinációk vad nyomogatására és egy üres google dokumentumra van szükségem, hogy a saját felkészülésemhez és az előadás megtartásához szükséges jegyzeteket elkészítsem.
    Ugyanakkor Hozzád hasonlóan teljesen kivülállóként szemlélve a prezit, szerintem a problémájuk mint minden hasonló technológiai újító startup vállalkozás problémája is, pontosan az, hogy túl sok ötletük van és a rengeteg ötletből nagyon nehéz kiválasztani azokat amit érdemes megvalósítani annak érdekében, hogy egy hosszú távon fenntartható üzleti modellhez jussanak el. A kérdés minden ilyen esetben az, hogy melyik következik be előbb, az, hogy sikerül sikeresen kiválasztani és megvalósítani a hosszú távon fenntartható üzleti modellhez szükséges fejlesztéseket vagy az, hogy elfogy a vállalkozás mögött álló befektetők pénze és türelme. Figyelembe véve, hogy a prezi mögött a technológia startup világban komoly tapasztalatot és számos sikeres céget maguk mögött tudó profi befektetők állnak, meggyőződésem, hogy az általad összegyűjtött üzleti modell fejlesztések nagy része szerepel a prezi to-do listáján, hiszen egyik sem radikálisan új, ahogy Te is írod mindegyik valahol már sikeres modell adaptálása lenne a prezi termékére. Amennyire megint csak kívülről meg lehet ítélni a prezi a lean startup (https://theleanstartup.com/) modellt igyekszik követni, aminek az a lényege, hogy egymást követő épít-mér-tanul ciklusokat próbálsz minél gyorsabban végrehajtani és minden egyes ilyen ciklusban az a cél, hogy valamelyik feltételezésedet arról, hogy a termékedből hogyan lesz hosszútávon életképes üzlet validáld és a tanultak alapján dönts az újabb ciklus tartalmáról. Nagyjából három végkimenetel képzelhető el. Nem a pontos szám a lényeges és azt nyílván nem is tudom, de 1000 hasonló cégből 995 esetben hamarabb fogy el a pénz, mint, hogy a hosszútávon fenntartható üzleti modell előállna, 3-4-et elég sok pénzért felvásárolnak, pl. skype-microsoft, youtube-google, és ezerből, de lehet, hogy tíz vagy százezerből lesz egy amazon vagy google. Itt azt is érdemes megnézni, hogy mondjuk az amazon esetén az eredeti ötlet, hogy áruljunk könyvet az interneten hány komoly koncepcióváltásra van attól, hogy áruljunk tetszőlegesen skálázható virtuális számítási kapacitást az interneten vagy attól, hogy mienk a legjobb elektronikus könyvolvasó eszköz ami a piacon elérhető.
    Konkrét példaként amiket a prezivel kapcsolatban írsz, pl. a gyakran változó fontokról, meg, arról hogy növekszik ugyan a felhasználó száma de egy-egy felhasználó csak 2-3 prezentációt készít ez tényleg lehet probléma de a prezi belső adatainak ismerete nélkül nehéz megítélni, hogy tényleg gond-e a vállalkozás fejlődésének mostani szakaszában. Az én meglátásom szerint a prezi jelenleg az early adopter típusú felhasználóknál tart és ezek közözt igyekszik minél gyorsabban növekedni és iezeket a felhasználókat a fontok meg a felhasználói felület gyakori változásai egyszerűen nem zavarják. Ugyanígy ebben a fázisban az, hogy egy felhasználó hány prezit hoz létre nem probléma és a növekedés fenntartható mindaddig amíg az egy új felhasználótól származó bevétel meghaladja az egy új felhasználó megszerzésének költségét. Az érdekes inkább azt lesz majd megfigyelni, hogy mi történik amikor a mostani komoly felhasználó szám növekedés lassulni kezd. Meggyőződésem szerint abban a pillanatban elkezdenek olyan funkcionalitást hozzáadni az eszközhöz ami a felhasználók hosszú távú elkötelezését és megtartását szolgálja.
    Őszintén szorítok, hogy a prezi legalább a youtube vagy a skype sikerének szintjére eljusson az elkövetkező években.

    • Petrányi-Széll András szerint:

      Szia,

      Nagyon köszönöm a hozzászólásodat, sok értékes gondolat van benne. Én is szurkolok a Prezinek.

      Egyetértek azzal is, hogy mi csak külső jelekből tudunk ítélni, nem láthatjuk, mi fortyog a boszorkány üstben. Remélem, hogy lesznek szép és nagy dobások, és a Prezi is egy lesz az ezer közül, amelyiknek sikerül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A Prezi és a foci
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja, hogy sütiket használjunk.