Cégek nevének helyesírása - lehet-e csupa nagybetűvel?
Munkakörök koffein igény szerint csoportosítva
2011-09-30
XD, SP, RT. A tini twitterezők szentháromsága.
2011-10-05

Miért nem fogják csupa nagybetűvel írni a céged nevét?

paprika_kicsiAnnak idején újságíróként, még kezdő korrektor koromban, nagyon régen, a lapzárta kellős közepén azzal a súlyos helyesírási problémával szembesültünk kollégáimmal: vajon hogyan kell írni a TV-paprikát? Nagybetűvel? Kisbetűvel? Esetleg t. v. paprika? Egyáltalán van valami köze a televízióhoz? (Akkor még nem volt…)

Ennek eldöntéséhez persze tudni kellett volna, hogy mit jelent a TV. Gyors körkérdést intéztünk a gyakorló háziasszony tördelőlányokhoz, mígnem egyikőjük sajátos megvilágításba helyezte a helyesírási problémát: nagybetűvel kell írni, mert a piacon is így van kiírva…

Ja, így mindjárt más…:-)

Körülbelül így lehetnek ezzel a vállalati pr-osok is, akik sajtóközleményeikben előszeretettel írják CSUPA NAGYBETŰVEL cégük nevét, mondván, ők így szeretnék viszontlátni, meg egyébként is, ők így írják, tehát így kell!

Az egy dolog, hogy természetesen az általu(n)k képviselt cég a legszebb meg a legokosabb, és ha már magával a közleménnyel nem sikerül, valamivel mégiscsak fel kell hívni a szunyókáló szerkesztők-korrektorok figyelmét, ÉS HÁT ÍGY TÉNYLEG FEL LEHET, de a címben feltett kérdésre válaszolva nem árt pár apróságot észben tartani.

„A cégnevek, márkanevek jogilag védettek, így alapvetően a bejegyzésükkor rögzített írásmódot kell követni… Mivel azonban e nevek többsége nem szerepel a szótárban, nehéz ellenőrizni az írásképet.”  (Forrás: Laczkó Krisztina – Mártonfi Attila: Helyesírás)

Az meg ugye mégsem várható el a hivatásos szöveggondozóktól, hogy az aktuális cégjegyzéket betéve tudják…

Ezért támaszkodnak egy stabilabb alapra, például a Helyesírási tanácsadó tulajdonnevekről szóló részére. De később szerkesztőként az is gyakorlatunkká vált, hogy ha az agresszívabb pr-osok ragaszkodtak ahhoz, hogy márpedig ők másképp írják, akkor mi is ragaszkodtunk ahhoz, hogy mi pedig másképp ejtjük… a kukába az egész közleményt.:-)

Ezért érdemes megfontolni, hogy a sajtóközleményeidben hogyan írod le céged nevét.