123rf, JumpStory, Pexels – ingyenes és fizetős képadatbázisok összehasonlítása
Jobb PR-osokká válhatunk a Covid-19 után
2020-06-10
Egy PR-gyakornok gondolatai a pályaválasztásról
2020-07-02
Jobb PR-osokká válhatunk a Covid-19 után
2020-06-10
Egy PR-gyakornok gondolatai a pályaválasztásról
2020-07-02

123rf, JumpStory, Pexels – ingyenes és fizetős képadatbázisok összehasonlítása

Ügynökségünk évek óta az 123rf stockfotó-adatbázis szolgáltatásait használja. Figyelmesek lettünk azonban egy új szereplőre a piacon, a JumpStoryra. Kíváncsiak voltunk, hogyan teljesít a JumpStory egy régóta jelen lévő, megbízható, fizetős képadatbázis, az 123rf, valamint egy néhány éve indult, ingyenes versenytárs, a Pexels ellen. Különböző kulcsszavak segítségével teszteltük a három stockfotóplatformot, és megnéztük, melyik honlap kínálja a legtöbb megfelelő képtalálatot cikkeinkhez. Az alábbiakban megosztjuk a tapasztalatainkat a szolgáltatókról.

Mik azok a stockfotó-adatbázisok? 

A stockfényképezés a fotózás egy olyan területe, ahol az illusztrációnak szánt fényképeket előre elkészítik, majd képügynökségek által tárolt adatbázisokból elérhetővé teszik. Az elkészített fényképeket – vagyis a stockfotókat – általában képügynökségek által megosztott és értékesített felületen keresztül érhetik el a felhasználók, akik az adatbázisból témakörök, illetve kulcsszavak alapján kereshetnek. A felhasználó az igényeinek megfelelő illusztrációt megvásárolhatja és előre meghatározott feltételekkel felhasználhatja többek között marketing- vagy hirdetési célokra, kreatív projektekhez, honlapokhoz és blogokhoz. A stockfotók készítői jellemzően jutalékot kapnak minden portfóliójukból letöltött kép után, amiért a letöltő a képügynökségnek fizet.

JumpStory

A JumpStory 2018-ban alakult azzal a céllal, hogy változást hozzon a kreatív iparba: a cég ígérete szerint a platformon csakis megkapó, hatásos és valódi érzelmeket keltő tartalmak láthatóak, amelyet mesterséges intelligencia használatával biztosítanak. A honlap jelenleg 25 millió képet, videót, ikont, vektoros grafikát és illusztrációt tartalmaz, naponta pedig további 30 000 anyag kerül hozzáadásra. Havi 25 dolláros (körülbelül 7580 forintos) díj ellenében korlátlan mennyiségben tölthetőek le stockfotók. A JumpStory kiemeli, hogy globális biztosítása az, amely megkülönbözteti az olyan ingyenes képadatbázisoktól, mint a Pexels, az Unsplash vagy a Pixabay. Az ingyenes stockfotóplatformok, mint az Unsplash felhasználói bírósági pereket kockáztathatnak, hiszen ezek az oldalak sok esetben privát licencet használnak, amely nem biztosít megfelelően. 

A JumpStory további funkciói közé tartozik az archívum, egy személyes könyvtár, amelybe elmenthetjük a nekünk tetsző vagy már letöltött képeket későbbi felhasználásra. A honlap rendelkezik emellett képszerkesztési lehetőségekkel, köztük egy háttér-eltávolítási funkcióval, amely jól felismerhető tárgyakat, embereket és állatokat ábrázoló fotók esetében kellőképpen működik. Kifejezetten hasznos még a személyi asszisztensi szolgáltatás, amely akkor lehet érdekes, ha az embernek nincs sok ideje stockfotókat keresni, vagy ha a keresett kulcsszavakra nem mutat az oldal megfelelő találatokat. Erről lentebb írok bővebben.

Az oldalon található ezenkívül egy hasznos szűrési lehetőség, a „people” filter, amely aszerint enged keresni, hogy embereket ábrázoló fotókat szeretnénk-e látni, vagy sem. A JumpStory rendelkezik bloggal is. 

123rf

Az 123rf egy megbízható, 2005 óta a piacon lévő, fizetős stockfotó-szolgáltatás. A honlapon több mint 110 millió kreatív tartalom található képek, videók, vektoros grafikák és audióklipek formájában, ez a szám pedig napi szinten 90 000 új anyaggal bővül. Az előfizetések havi 29 dollártól (körülbelül 8770 forinttól) 199 dollárig (körülbelül 60 250 forintig) terjednek, havi 10 letöltési lehetőségtől egészen 750-ig. Lehetséges azonban egy bizonyos számú kredit vásárlása is, ha például csupán néhány képre lenne szükségünk az oldalról.

Az 123rf fizetős adatbázisként szintén rendelkezik globális biztosítással, valamint egy úgynevezett Corporate+ szolgáltatással, amely segítségével a cég igényeinek és költségvetésének megfelelően lehetséges a licencek kialakítása. Az oldalon találhatóak keresési filterek, valamint egy képszerkesztő funkció is mesterséges intelligencia használatával. Az 123rf rendelkezik bloggal is.

Pexels

A Pexels egy 2014-ben indult ingyenes stockfotó-adatbázis. A Google a honlapot első organikus találatként hozza ki a „free stock photos” kulcsszóra. Több mint 1 millió fotó és videó található meg rajta, amelyek bizonyos feltételek betartásával szabadon felhasználhatóak. Az oldal alapvető keresési filterekkel, valamint bloggal is rendelkezik. 

A képkeresés

Ki szerettük volna próbálni, hogyan teljesít a három stockfotó-adatbázis, így különböző témájú cikkeinkhez és blogbejegyzéseinkhez kerestünk segítségükkel képeket. A kulcsszavaink között voltak egyszerűbb kifejezések, de összetettebb témák is. 

Életmódmagazinunk cikkeihez a „home office”, „exercise music”, „egg muffin”, „face skin/skin care”, valamint „sweetener” kifejezésekre kerestünk rá. Egy vírusirtó cég két anyagához a „DDos attack” és „DNS service” kulcsszavakat használtuk. Adattörléssel foglalkozó ügyfelünk számára a „HDD disposal”, „data security” és „data erasure” kulcsszavak alapján kerestünk fotókat. Könyvelő ügyfelünk új honlapjához az „accountant”, egy kozmetikai honlaphoz pedig a „cosmetician” és a „makeup tattoo” kifejezéseket írtuk be.

A kulcsszavak, képcímek és a kattintott képekhez kapcsolódó tartalmak tekintetében az 123rf volt a legerősebb.

Egyrészt itt a legátfogóbb a kulcsszóadatbázis, másrészt válogathatunk a kapcsolódó képek közül is: egy képre kattintva láthatóak alatta az ugyanazt a beállítást vagy modellt szerepeltető, vagy ugyanaz által a fotós által készített képek. 

A JumpStoryn kevésbé kiépített a kulcsszógyűjtemény, valamint egy képre kattintva csupán azt a képet látjuk, nincsenek alatta ajánlott, hasonló tartalmak. 

A Pexelsen vannak ugyan kapcsolódó fotók, azok azonban nem feltétlenül hasonló beállításúak vagy stílusúak. 

A találatok

A „home office”, az „accountant” és a „data security” kulcsszavak voltak az egyetlenek, amelyekre mind a három honlapon találtunk megfelelő találato(ka)t. Alább mutatjuk, ezek közül melyikeket választanánk cikkünkhöz. 

A többi kulcsszóval néhol bajban voltunk: a „sweetener”, „egg muffin”, „makeup tattoo”, „DDos attack”, „DNS service”, „HDD disposal” és „data erasure” kifejezésekre az 123rf-en kívül nem találtunk máshol releváns fotókat, amely a JumpStory és a Pexels esetében a kisebb kép- és kulcsszóadatbázisra vezethető vissza. 

A fenti példa azt mutatja, hogy míg az 123rf nagyrészt sminktetoválást készítő kozmetikust ábrázoló fotókat mutatott a „makeup tattoo” kulcsszóra, a JumpStory és a Pexels különálló elemeknek érzékelte a két szót, így kisminkelt és/vagy tetovált nőket mutató képeket hozott le. Hasonló volt a helyzet az „egg muffin” kifejezésnél is, ahol az 123rf tojásmuffinok képeit találta meg, a másik két adatbázis viszont vagy tojást, vagy muffint ábrázoló fotókat. 

A „sweetener” vagy „artificial sweetener” kifejezésekre az 123rf talált néhány édesítőt, valamint több cukrot ábrázoló találatot, a JumpStory és a Pexels azonban nem hozott találatokat. A „face skin” kifejezésre több megfelelő képet találtunk az 123rf-en, míg a JumpStoryn többet kellett változtatnunk a keresőszón („skin care”, „face skin care”, „acne”, „face mirror”) annak érdekében, hogy leljünk egy-két releváns fotót. A Pexelsen is hosszabb görgetés után találtunk csupán néhány megfelelő képet. Hasonlóképp az „exercise music” kifejezésnél: az 123rf rögtön lehozott használható képeket, a másik két platformon azonban több olyan kép megjelent az első találatok között, amelyen vagy csak edző, vagy csak zenét hallgató, esetleg táncoló emberek voltak láthatóak.

A „cosmetician” kifejezésre sok megfelelő fotót találtunk az 123rf-en, a Pexels azonban meglepetésünkre csupán egy, nem releváns találatot hozott ki. Ugyan erre a konkrét kifejezésre a JumpStoryn sem találtunk megfelelő képeket, igénybe vettem a platform személyi asszisztensi funkcióját, és körülírtam, milyen képet keresek. A JumpStory ígérete szerint 24 órán belül vissza is kaptam egy e-mailt négy különböző képpel, amelyek közül egyet szívesen használnánk is. 

A „HDD disposal” kulcsszóval kapcsolatban voltak még érdekes tapasztalataink: míg az 123rf talált néhány szemléletes fotót egy merevlemez „szétbomlásáról”, a JumpStoryn és a Pexelsen a rövidítés kiírásával („hard disk drive disposal”) leltünk csupán relevánsabb találatokra, azok azonban ép merevlemezeket mutattak. 

Melyik szolgáltatót érdemes választani?

Mi valószínűleg az 123rf-nél fogunk maradni, az évek során ugyanis azt tapasztaltuk, hogy szinte minden, akár bonyolultabb, többszörösen összetett kulcsszóra releváns találatokat dob ki, a keresőszavakon pedig nagyon ritkán kell változtatni. Ez nem is csoda, hiszen a három stockfotó-adatbázis közül az 123rf kép- és kulcsszógyűjteménye a legkiterjedtebb. 

A JumpStory azonban jó választás lehet, ha viszonylag egyszerű tematikákhoz kapcsolódóan keres az ember „kevésbé stockfotó jellegű” stockfotókat. Tény, hogy a JumpStory tartalmai sokszor életközelibbek, „igazibbak”, kevésbé megjátszott érzelmeket tartalmazóak, mint sok más képadatbázis anyagai (persze nem minden témával kapcsolatban). Akkor is érdemes elgondolkozni a JumpStory használatán, ha például gyakran szerkesztenéd a képeket, esetleg többször szükséged van a háttér-eltávolítási szolgáltatásra vagy a személyi asszisztensre a képkereséshez. Ha olcsóbb és több extra funkcióval rendelkező is, mint az 123rf, egyelőre nem elég átfogó az adatbázisa ahhoz, hogy számunkra megérje váltani. Hátránya az is, hogy nem jelenít meg kapcsolódó, hasonló beállítású képeket, amikor az ember rákattint egy fotóra. 

A Pexels legnagyobb előnye, hogy ingyenes, egyik hátránya azonban, hogy emiatt csak bizonyos feltételek betartásával használhatóak szabadon az oldalról letöltött fotók. A három közül a legkisebb adatbázissal rendelkezik, egyszerű kulcsszavakra azonban kihoz néhány releváns találatot.

Kiemelt kép: Zukiman Mohamad fotója a Pexels oldaláról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

123rf, JumpStory, Pexels – ingyenes és fizetős képadatbázisok összehasonlítása
A weboldalon sütiket (cookie) használunk, melyek segítenek minket a lehető legjobb szolgáltatások nyújtásában. Weboldalunk további használatával elfogadja, hogy sütiket használjunk.